Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

ANKETA: Majitelé domácností usnadňují zlodějům vstup pro lup

Podle nejnovějšího výzkumu zhruba třetina domácností zůstává přes noc odemčená. A pak už je pro zloděje celkem jedno, jestli dveře mají kliku nebo ne. Dostat se přes ně je pro zkušené loupežníky hračka.

Nejlepší je vchodovky uzamknout na dva západy. Je to optimální způsob, jak se bránit proti nežádoucí návštěvě. „Zloději nemají problém krást i během chvil, kdy majitel domu či bytu v klidu spí,“ říkají odborníci na zloděje, do jejichž výzkumu se zapojilo na 800 lidí.

Ze všech dotázaných odpovědělo 232 lidí tak, že svou domácnost nezamyká. „Je to jako pozvánka k vám domů. Zloděj nezamčené dveře překoná během pár vteřin,“ varuje ale bezpečnostní odborník Jan Hrnčíř. Cirka jde tedy o třetinu ze všech odpovídajících.

Pokud majitelé dvakrát otočí klíčem a mají kvalitní cylindrovou vložku, pak se šance zlodějům značně snižují. Další věc, kterou by si měli majitelé domácností uvědomit je ta, že pokud zloději jednou lup prošel, bude ho to o to víc lákat se jednou zase vrátit. „Vždy, za všech okolností, svoje dveře zamykejte na dva západy nebo pomocí přídavného zámku. I když jste zrovna doma, zvláště přes noc. Nenápadnému vloupání tak zamezíte,“ dodává Hrnčíř.

V zamykání jsou pečlivější ženy. Klíčem otáčejí v 75 %, zatímco muži jen v 66 procentech.

Zamykáte přes noc svoji domácnost?

Celkem hlasovalo136 čtenářů

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky zloděj, lupič, domácnost, Jan Hrnčíř

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Majitelé domácností usnadňují zlodějům vstup pro lup  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.