Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Soud odmítl námitky ženy, co se pokusila zabít dceru fridexem

Ústavní soud odmítl stížnost ženy z Českých Budějovic, která se pokusila zabít tříletou dceru jedovatou nemrznoucí směsí fridex. Justice matku poslala na patnáct let do vězení, nyní je verdikt definitivní, zjistila z usnesení na webu soudu. Obhajoba opakovaně poukazovala na údajnou duševní chorobu ženy a nepříčetnost v době činu. Soudy ale dospěly k závěru, že matka věděla, co činí.

V ústavní stížnosti obhajoba kritizovala zejména postup Nejvyššího soudu, který ženě údajně neposkytl ochranu a nenapravil chybu soudů nižších instancí, spočívající v mylném vyhodnocení znaleckého posudku. Podle ústavních soudců ale Nejvyšší soud dovolání řádně projednal.

„Odvolací rozsudek prověřil, s jednotlivými námitkami se vypořádal a přesvědčivě vysvětlil, proč je nepovažuje za důvodné,“ stojí v usnesení. Žádné porušení základních práv tedy Ústavní soud nezjistil.

ČTĚTE TAKÉ: Matka se pokusila zabít svou dceru jogurtem s fridexem

Třiadvacetiletá žena otrávila dceru nemrznoucí směsí předloni v lednu. K podvečernímu koupání donesla dítěti kelímek ovocného jogurtu, který z poloviny naplnila fridexem. Holčička jogurt snědla, poté ale v obývacím pokoji odmítla vypít rovněž otrávenou šťávu s tím, že jí nechutná. Nápoje se náhodou napil otec dítěte, který potom manželku přiměl k přiznání a včas zavolal lékaře. Ti dívce po urgentním transportu do pražské motolské nemocnice zachránili život.

Matka už dříve uváděla, že jednala pod vlivem alkoholu, léků a těžké životní situace. Podle psychologů ale při činu nejspíš přenesla na děvče agresi, kterou pociťovala vůči manželovi. Podle znaleckého posudku žena vzhledem ke své inteligenci, zkušenostem i výchově dokázala plně rozpoznat protiprávnost svého jednání. Její ovládací schopnosti pak smíšená porucha osobnosti spolu s alkoholem snížila jen nepodstatně.

ČTĚTE TAKÉ: Dívka otravu fridexem přežila, matka putuje do vězení

Svou dceru se pokusila fridexem otrávit v roce 2010 i žena z Nejdku na Karlovarsku. Lékaře tehdy přivolala až po několika hodinách a ani poté neprozradila, z čeho je dítěti špatně. Krajský soud jí nejprve vyměřil pětadvacet, poté dvacet let vězení. Odvolací senát nakonec trest snížil na sedmnáct let.

Foto upload.wikimedia.org | Zdroj ČTK

Štítky věznice, Ústavní soud České republiky, České Budějovice, Nejvyšší soud České republiky, jogurt, Fakultní nemocnice v Motole

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud odmítl námitky ženy, co se pokusila zabít dceru fridexem  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.