Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jihočeská policie řešila v prvním pololetí 5863 trestných činů

Jihočeská policie řešila v prvním pololetí 5863 trestných činů, což je výrazně méně než ve stejném období loni. V roce 2015 zaznamenala od ledna do konce června 6760 deliktů. Více než polovinu trestných činů z letošního prvního pololetí policisté dokázali objasnit.

„Pokles kriminality je celorepublikový trend. Těch důvodů, proč tomu tak je, lze najít více,“ uvedl mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner. Podle něj se na statistice projevuje fakt, že se kriminalistům daří delikty více objasňovat, což může vést k tomu, že si někteří lidé případné porušení zákona rozmyslí.

Jihočeská policie v prvním pololetí nejčastěji řešila případy obecné kriminality. Do této kategorie patří například krádeže nebo vloupání. Právě v těchto případech je úspěšnost objasnění nejnižší. V případě vloupání se pohybuje lehce nad 27 procent.

Kriminalisté v prvních šesti měsících vyšetřovali v regionu dvě vraždy. Jednu vyřešili, když obvinili jednačtyřicetiletého muže, jenž se pokusil na Strakonicku zabít příbuzného sekerou. Napadenému se podařilo uniknout a útok přežil. Přesto obviněnému hrozí až osmnáctileté vězení. Druhá vražda se stala v květnu v Jindřichově Hradci, kdy lidé našli zabitého bezdomovce. „Tento případ ještě není uzavřený, po viníkovi stále pátráme,“ řekl Matzner. Připustil, že v případě vražd se může ještě statistika změnit. „Není vyloučeno, že u některých případů policisté ještě změní klasifikaci,“ uvedl.

Policisté zaznamenali, že v posledních letech roste počet případů takzvané kyberkriminality. To jsou delikty, kdy lidé k trestným činům používají počítačových technologií. „Snaží se tak touto cestou různými podvody dostat k penězům,“ uvedl mluvčí. Tato trestná činnost spadá pod hospodářskou kriminalitu a v ní policisté evidovali způsobenou škodu za první pololetí ve výši 268 milionů korun. Jihočeská policie například nedávno zadržela dva muže, kteří pomocí podvodných e-shopů okradli minimálně tisíc lidí. Podvodem tak získali bezmála čtyři miliony korun.

Nejvíce trestných činů řešili kriminalisté v prvním pololetí na Českobudějovicku - 2259. Naopak nejméně případů bylo na Prachaticku, kde se jednalo o 459 událostí.

 

Štítky trestný čin, policie, kriminalita, okres Strakonice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeská policie řešila v prvním pololetí 5863 trestných činů  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.