Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Okresní soud vyhlásil mezitimní rozsudek v případu azbest na Máji

Případem z roku 2011, kdy se na budějckých školách Máj I a II objevil zdraví škodlivý azbest, se v půlce července zabýval okresní soud. Vyhlásil mezitimní rozsudek, ze kterého vítězně vychází město. Firma, která má možnost se odvolat a kterou radnice v této kauze žalovala, by nakonec mohla přijít i o několik milionů korun. Proti mezitímnímu rozsudku se může odvolat.

Byl listopad 2011 a na budějckých základních školách Máj I a II vypukla panika. Zdravotní ústav tehdy v budovách naměřil nadlimitní hodnoty minerálních vláken i včetně zdraví škodlivého azbestu. Vrata škol se pro děti uzavřela.  Stovky dětí musely až do důkladného vyčištění budov dojíždět do okolních škol.

Náklady, které byly vydány na to, aby se školy daly opět do pořádku a na dojíždění žáků do náhradních škol, požaduje radnice po firmě, která měla na starost rekonstrukci škol. Zřejmě právě při rekonstrukci se uvolnily do budov škodlivé látky z takzvaných boletických panelů.

Jak vypovídali někteří svědci, nebyla při rekonstrukci údajně dostatečně zajištěna některá bezpečnostní opatření a správné pracovní postupy. Jak řekl soudce Dušan Hrabánek, měla firma postupovat podle smluvní dokumentace.

„Její součástí byl i plán bezpečnosti, ze které jasně vyplývá, že jsou ve škole panely, které obsahují azbest,“ řekl soudce a uvedl také, že plán obsahoval i postup, jak azbest likvidovat.

„Bylo tam vymezené kontrolované pásmo, které mělo být oddělené od zbytku prostor,“ řekl soudce a dodal, že je dle jeho mínění smutné, že když soud vyslýchal stavbyvedoucí firmy, mluvili o tom, že v plánech nic takového nebylo.

„Buď si to nepamatovali, nebo plán nečetli,“ uzavřel soudce.    

Soud uznal nárok na náklady spojené s dojížděním žáků do náhradních škol a to ve výši přes 600 tisíc korun.

Náklady na dekontaminaci škol, kontroly a měření, které město také požaduje, jsou vyčísleny přibližně na 15 milionů korun. V souvislosti s těmito penězi bude soud o přesné výši uznatelných nároků ještě jednat.

Firma pochybení ze své strany odmítá. Podle jejího právníka byla kontaminace škodlivými vlákny ve školách ještě předtím, než firma převzala staveniště.

„My jsme přesvědčeni, že právo je na straně města České Budějovice. Samozřejmě, že chceme počkat na písemné vyhotovení rozsudku, nicméně stanovisko města je neměnné a soud, jak to zatím vypadá, dává městu zapravdu. Více k tomu zatím nemůžeme říci, protože toto řízení bude nadále probíhat,“ vyjádřil se za město náměstek Petr Podhola. 

Autoři

Štítky azbest, rekonstrukce, Petr Podhola, okresní soud

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Okresní soud vyhlásil mezitimní rozsudek v případu azbest na Máji  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.