Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Strážníci v Budějcích společně s Týmem silniční bezpečnosti a BESIPem radili cyklistům

České Budějovice se prostřednictvím Městské policie připojili k již 7. ročníku projektu Na kole jen s přilbou. Strážníci společně s Týmem silniční bezpečnosti a BESIPem upozorňovali u cyklistické lávky u sídliště Vltava na riziko úrazu, pokud nebudou nosit přilby a reflexní prvky.

Poznatky z předešlých let projektu napovídají, že cyklisté mají často problém s předepsanou výbavou svých kol. Řádný technický stav kola přitom podstatným způsobem ovlivňuje míru bezpečí cyklisty, a to nejen při jízdě na silnici. Pravda, ne každý se orientuje v exaktní liteře zákona. Mnoho bicyklistů tápe v tom, co je výbavou povinnou a co doporučenou.

Nejasnosti například panují v tom, jak je to s používáním odrazek a povinného osvětlení. „Řada cyklistů si doposud plně neuvědomuje důležitost dostatečné viditelnosti pro ostatní účastníky silničního provozu. Nebezpečí vzniku vážné nehody tak vystavují nejen sebe, ale i ostatní,“ upřesňuje Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti. Jasno naopak mají cyklisté v tom, kdo je povinen povinně používat při jízdě předepsanou cyklistickou přilbu. Ovšem není přilba jako přilba. Aby skutečně zabránila vážnému poranění hlavy v případě pádu z kola či kolize, musí být kvalitní. Svou roli samozřejmě sehrává i její správné nasazení a upevnění.

„Smyslem akce nebyl postih cyklistů. Místo pokut rozdávali městští strážníci a Tým silniční bezpečnosti cyklistům užitečné rady a doporučení, jak správně pečovat o technický stav jízdního kola a jak se bezpečně pohybovat v silničním provozu,“ dodal Tomáš Lindner, koordinátor projektu.

Kde a kdy se budete moci během letošní sezóny s cyklohlídkami setkat a řadu dalších užitečných informací ze světa cykloturistiky najdete na webovém portálu Na kole jen s přilbou

Tisková zpráva

Štítky BESIP, cyklisté, bezpečnost, městská policie, České Budějovice, cyklista, projekt, Vltava, Roman Budský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strážníci v Budějcích společně s Týmem silniční bezpečnosti a BESIPem radili cyklistům  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.