Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Soud nařídil ústavní výchovu pro unesené bratry kvůli zanedbávání

Českokrumlovský soud ve středu, 18. října, nařídil ústavní výchovu sourozenců Davida a Leonarda Lackó, které v pátek, 13. října, unesli rodiče ze strakonického dětského centra. Podle soudu rodiče zanedbávali péči o syny, což ohrožovalo jejich další tělesný a duševní vývoj.

Českokrumlovský soud nařídil ve středu, 18. října, ústavní výchovu sourozenců Davida a Leonarda Lackó, které v pátek, 13. října, unesli rodiče ze strakonického dětského centra. Podle soudu rodiče zanedbávali péči o syny, což ohrožovalo jejich další tělesný a duševní vývoj. Novinářům to řekla soudkyně Milena Hrdličková.

Desetiletý David a jeho o šest let mladší bratr byli ve strakonickém dětském centru od července letošního roku. Tehdy o jejich umístění do zařízení rozhodl na základě předběžného opatření českokrumlovský soud. Rozsudek soudu není pravomocný. „Co se týká odůvodnění, s ohledem na citlivé informace ve vztahu k nezletilým dětem není v jejich zájmu, aby byly další informace sdělovány,“ řekla soudkyně Milena Hrdličková. Nařízení o ústavní výchově podle zákona platí na tři roky. „Samozřejmě může být kdykoliv zrušeno, pokud odpadnou podmínky pro jeho trvání,“ dodala.

Rodiče sourozenců se jednání nezúčastnili. Od pátečního únosu dětí se skrývají a policie po nich pátrá. Hrdličková uvedla, že jejich absence řízení neovlivnila. Oba rodiče před soudem vypovídali při předchozím líčení v září. „Jen doplním, že po výslechu opustili jednací místnost a nebyli schopni udržet své emoce,“ řekla. Hrdličková dodala, že páteční únos mohl ovlivnit rozhodování soudu. Stejně tak fakt, že rodiče tímto krokem nerespektovali předchozí předběžné opatření o umístění dětí do ústavu.

Rodiče Anita Lackó a Branislav Sloboda pocházejí ze Slovenska a podnikali v Rakousku. Poslední dobu měli ze zatím neznámých důvodů bydliště v Jihočeském kraji. Po pátečním únosu zahlédli svědci rodiče i děti v německém Freyungu. Na Anitu Lackó a Branislava Slobodu byl vydán evropský zatykač.

Foto Koláž Budějcké Drbny a Policie České republiky | Zdroj ČTK

Štítky únos, děti, soud, Strakonice, Branislav Sloboda, Rakousko, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud nařídil ústavní výchovu pro unesené bratry kvůli zanedbávání  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.