Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Oběť tvrdí, že při útoku v Horusicích nešlo o peníze

Jeden z přepadených z rodinné firmy v Horusicích na Táborsku dnes, v pondělí 5. února, u soudu řekl, že útočníci nechtěli primárně peníze. Surové přepadení podniku, které se stalo na podzim roku 2015, si vyžádalo dva lidské životy.

Táborský soud případ řeší od loňského listopadu a dnes, v pondělí 5. února, před ním vypovídal jeden z bývalých zaměstnanců společnosti, který byl v době přepadení ve firmě. Podle policistů za útokem stojí pět Ukrajinců. Po třech kriminalisté pátrají, před soudem stojí jen dva. Při přepadení podle obžaloby útočníci zranili osm lidí, dva z nich zemřeli v nemocnici.

„Kdyby si někdo přišel pro peníze, hned by je chtěl. Oni přitom nejdřív majitele mlátili, přitom on hned říkal, že jim dá peníze. Myslím si, že o peníze vůbec nešlo,“ řekl svědek soudu. Nestál přímo před senátem, prostřednictvím videokonference vypovídal z jiné místnosti v budově, aby se vyhnul kontaktu s obžalovanými. Soudce Petr Černý se jej zeptal, co tedy podle něj bylo motivem k útoku. „To netuším, ale o peníze podle mě nešlo,“ zopakoval muž.

ČTĚTE TAKÉ: Muži z přepadené rodinné firmy v Horusicích zemřeli na embolii a zranění mozku

Útočníci ukradli z firmy přibližně tři sta tisíc korun. Podle obhájce jednoho z obžalovaných Petra Novotného však mělo přepadení zištný podtext. „Tím motivem byly peníze,“ uvedl. Útočníci podle žalobců napadli zaměstnance firmy nebo rodinné příslušníky majitele pěstmi a kovovým výfukem. Muži, jenž následně v nemocnici zemřeli, měli poraněné hlavy i hrudníky. Ostatní poškození utrpěli mírnější zranění. Útok nepřežil majitel firmy a jeho švagr.

Před táborským soudem stojí Ukrajinci Róbert Simon a Ivan Ivanovskyj, kteří se podle obžaloby na útoku podíleli. Za dvojnásobnou vraždu jim hrozí až doživotní vězení. Oba přiznávají, že v Horusicích byli, ale chtěli prý jen ukrást peníze. Při výpovědi uvedli, že se na útoku na poškozených nepodíleli a viní z něj zbylé tři cizince. Po nich policie stále pátrá.

Policie případ vyšetřovala několik měsíců a vyslechla šest stovek lidí. Loni v březnu oznámila, že obvinila dva cizince z dvojnásobné vraždy. Skupina cizinců žila v okolí Brna a patrně na firmu na Táborsku dostala od někoho tip.

Foto Policie České republiky | Zdroj ČTK

Štítky soud, Horusice, přepadení, mrtvý, policie, peníze, okres Tábor, Petr Černý, Petr Novotný, Róbert Simon, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oběť tvrdí, že při útoku v Horusicích nešlo o peníze  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.