Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

České Budějovice skončily třetí v množství pervitinu ve splašcích

Na třetím a čtvrtém místě se umístily České Budějovice a Brno v žebříčku vybraných evropských měst, u kterých vědci zkoumali obsah pervitinu v odpadních vodách na počet obyvatel.

Podle studie Evropské monitorovacího centra pro drogy a drogovou závislost (EMCDDA) se z šesti desítek zkoumaných evropských měst nejvíc zbytků této syntetické drogy na počet obyvatel nachází v kanalizaci Saské Kamenice (Chemnitz) a Erfurtu. Do první desítky se dostala i německá města Drážďany a Norimberk, která leží u českých hranic, ale například i Bratislava.

Studie agentury EMCDDA se věnovala analýze odpadních vod v šesti desítkách vybraných měst po celé Evropě. Vědci ve vzorcích z loňského roku hledali zbytky kokainu, amfetaminu, metamfetaminu, který je v Česku znám pod jménem pervitin, a drogy MDMA prodávané na černém trhu jako extáze. Všechny čtyři tyto drogy mají stimulační účinky, kromě kokainu jsou všechny syntetické.

Třetí a čtvrtou příčku na žebříčku vybraných měst, v jejichž odpadních vodách jsou zbytky pervitinu na počet obyvatel nejvyšší, obsadily České Budějovice a Brno. Na šesté příčce se umístila Bratislava, na jedenácté Piešťany. Dvě česká a dvě slovenská města za sebou tak nechala i evropské metropole, jako je Curych, Barcelona, Helsinky či Berlín.

„Není to otázka posledních let, jedná se o dlouhodobý jev, který je spojený především s mladší generací, pro niž jsou drogy patrně součástí životního stylu,“ řekl českobudějovický primátor Svoboda. Dodal, že vyšší výskyt pervitinu v Českých Budějovicích je dán i tím, že se město nachází v relativní blízkosti rakouských a německých hranic. Drogové trhy v těchto dvou zemích podle Svobody čerpají omamné a psychotropní látky od distributorů z Česka.

„Snažíme se proti tomu bojovat prevencí. Podporujeme organizace, které se problematikou drog zabývají. Další kus práce odvádí městská policie. Ať to může někomu připadat jako marná snaha, nesmíme v tom boji polevit,“ uvedl Svoboda.

Z Čech do Německa a ještě dál

Nejvyšší obsah pervitinu na počet obyvatel našli vědci ve splašcích Saské Kamenice (Chemnitz), která leží asi 35 kilometrů od české hranice. Na druhém místě se umístil Erfurt, hlavní město německé spolkové země Durynsko, na pátém Drážďany, na sedmém Norimberk a na desátém Magdeburk. V první desítce měst s nejvyšším obsahem pervitinu v odpadních vodách na počet obyvatel se tak objevilo hned pět německých měst, která leží nedaleko českých hranic. Právě z českých varen se do Saska, Bavorska a dalších přilehlých spolkových zemí podle policie pervitin - známý v Německu jako crystal meth - dostává.

Studii odpadních vod provádí EMCDDA už od roku 2011. Zpočátku vědci sledovali splašky z tří českých měst, kromě Brna a Českých Budějovic také z Prahy. Hlavní město se v letech 2012 a 2013 dostalo dokonce na první místo žebříčku s pervitinem. Od roku 2014 ale Praha už na seznamu vybraných měst, jejichž splašky vědci analyzují, není. Zůstalo jen Brno a České Budějovice. Metropole Jihočeského kraje byla v první trojici měst s nejvyšší koncentrací pervitinu ve splašcích na počet obyvatel v posledních sedmi letech pokaždé - s výjimkou roku 2014, kdy vědci město do výzkumu nezahrnuli.

Za nový trend, který lze pozorovat na základě aktuální studie, vědci označili fakt, že na rozdíl od předchozích let, kdy se zbytky pervitinu v odpadních vodách objevovaly převážně v Česku a na Slovensku, se tato syntetická droga nyní rozšířila i do Německa, na sever Evropy a dokonce i na Kypr. Obě sledovaná kyperská města skončila v první patnáctce.

Kokain a další drogy

Na čele žebříčku měst, jejichž splašky obsahovaly loni na počet obyvatel nejvíce kokainu, skončila Barcelona. Přední příčky v tomto případě obsadila především města na západě a jihu Evropy. Brno a České Budějovice skončily až na posledních místech. Nejvyšší koncentrace amfetaminů na počet obyvatel vědci naměřili z vybraných měst v nizozemském Eindhovenu. Také v případě této syntetické drogy česká města obsadila příčky ve spodní části žebříčku. Poslední sledovanou látku, extázi, obsahovaly v nejvyšší míře splašky z Amsterodamu. Brno obsadilo v tomto případě 21. a České Budějovice 37. příčku z šesti desítek sledovaných měst. Moravská metropole tak předběhla například i Brusel, Frankfurt nad Mohanem či Oslo.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky pervitin, drogy, amfetamin, kokain, České Budějovice, metamfetamin, droga, Brno, odpadní voda, Česko, Chemnitz, Evropa, Německo, Bratislava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České Budějovice skončily třetí v množství pervitinu ve splašcích  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.