Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

VIDEO: Jihočeští policisté si posvítili na cyklisty a v častějších kontrolách budou pokračovat

Bezpečně na kole je název dvoudenní krajské dopravně bezpečnostní policejní akce zaměřené na cyklisty na jihu Čech. Desítky mužů zákona kontrolovaly lidi jedoucí na kolech v různých jihočeských městech. V Českých Budějovicích si na ně posvítila dvoučlenná policejní cyklohlídka, která je kontrolovala jak na cyklostezkách, tak na dalších kolaři vyhledávaných místech.

Dopravně bezpečnostní akce Bezpečně na kole má připomenout zásady bezpečné jízdy. A ne náhodou, vždyť cyklisté patří do kategorie nejvíce zranitelných lidí v silničním provozu. Policisty v jihočeských městech, včetně krajské metropole, proto nejvíce zajímal technický stav jízdních kol a povinná výbava. Sledovali i chování cyklistů – účastníků silničního provozu, kontrolovali dodržování pravidel silničního provozu i povinnost používat cyklistickou přilbu osobami mladšími osmnácti let. Prověřovali také podle výrobních čísel, jestli nejsou kola kradená. Stejně tak jestli cyklisté nejsou v databázi hledaných lidí.

„Ne vždy je technický stav a povinné vybavení bicyklu jak má být, chybí některé důležité části, třeba pedály, odrazky. Častým prohřeškem je také, že mladiství nemají přilbu. A nezřídka cyklista za jízdy telefonuje. Většinu přestupků policisté vyřešili na místě domluvou a hříšníkovi zakázali další jízdu. Pokud by to byl ale zásadnější přestupek a nebo opakovaný, udělili by určitě pokutu či by věc postoupili k dalšímu řešení ve správním řízení. V případě, že by bylo kolo v databázi hledaných, tedy kradených kol, okamžitě by bylo zabaveno," uvedla policejní mluvčí Štěpánka Uhlířová.

Ta kontrolované cyklisty, kteří měli vše v pořádku, obdarovala reflexní páskou, aby byli v silničním provozu dostatečně vidět, a stručně je poučila, jak má být jízdní kolo vybaveno, a zároveň jim připomínala dodržování dopravních předpisů.

Někdy jsou kontrolovaní cyklisté nervózní, někdy policistům dávají najevo, proč si je vůbec dovolili zastavit. „Občas cyklisté tvrdí, že chvátají, že je zdržujeme a podobně. Snaží se nezastavit, stalo se už také, že na nás agresivně najížděli. Ale kontrola trvá opravdu jen chvilku, tři, čtyři minutky. Když to pak lidé zjistí, pak to berou a ochotně spolupracujíTady v Českých Budějovicích jsou už cyklisté docela zvyklí na strážníky na kolech, na nás teda moc ne, byť tady cyklohlídka státní policie funguje už nejméně tři roky,“ řekl člen policejní cyklohlídky Jaroslav Lacko, který zrovna kontroloval cyklisty projíždějící stezkou podél slepého ramene Malše v Českých Budějovicích.

Českobudějovického policistu ale těší, že prohřešků je v porovnání s minulými roky méně nebo spíše, že už nebývají tak závažné. „Pořád něco nacházíme. Ale jsou to většinou drobnosti, které řešíme na místě domluvou, i když nás hodně mrzí a je pro nás nepochopitelné, že mladiství nenosí přilby, které mají povinné. Vždyť už nejednou přilba zachránila cyklistovi život," dodal Jaroslav Lacko.

„Je určitě dobře, že se policisté zaměřují i na cyklisty, byť mě teď načapali při něčem, co bych na kole dělat neměl. Telefonoval jsem. Jsem rád, že se to ale obešlo bez finančního postihu, jen domluvou. Určitě si to vezmu k srdci," uvedl jeden z kontrolovaných cyklistů Radek Vondruška z Českých Budějovic.

Letos při dopravních nehodách zemřeli na jihu Čech už dva cyklisté

„Každá prevence je důležitá, a tak i tahle, kdy cyklisty hlavně informujeme a připomínáme jim, jak mají být správně vybaveni a jak zásadní jsou třeba reflexní prvky, které jim i při akcích rozdáváme. Protože si právě jimi v provozu mohou zachránit i život. Pohled na statistiky není potěšující, čísla jsou alarmující. Ukazují, že za prvních pět měsíců letošního roku, ve srovnání se stejným loňským obdobím, došlo k nárůstu dopravních nehod s účastí cyklistů. Dva lidé na kole při haváriích už letos zemřeli. Situace se zhoršila, a proto budeme na cyklisty neustále apelovat, aby byli opatrní, a rozhodně bude takových akcí po celém kraji přibývat," uvedla policejní mluvčí Uhlířová.

Za prvních pět měsíců letošního roku bylo na jihu Čech 76 cyklistů účastníky dopravních nehod, z toho bylo osm dětí. Oproti loňskému stejnému období to je o 24 nehod s účastí cyklistů více. Při letošních nehodách už zemřeli dva cyklisté, loni žádný. Těžce se zranilo devět lidí na kole, o čtyři více než loni. Lehce zraněných bylo 66, nárůst oproti loňsku je 21. Ve třinácti případech úřadoval při nehodách alkohol, což je o čtyři více než loni, v obcích se stalo celkem 52 nehod, což je oproti loňsku nárůst o sedmnáct.

Štítky doprava, kontrola, policie, cyklista, kolo, stav, předpis, pokuta, domluva, prevence, Jihočeský kraj, České Budějovce, České Budějovice, Česko, havárie, jízdní kolo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Jihočeští policisté si posvítili na cyklisty a v častějších kontrolách budou pokračovat  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.