Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Hledači vltavínů jsou znovu v akci. Posvítí si na ně Česká inspekce životního prostředí a policie

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) v Jihočeském kraji eviduje nárůst počtu případů, kdy lidé ničí přírodu hledáním vltavínů. V polích nebo lesích po nich totiž často zůstávají několik metrů hluboké výkopy. Jihočeský kraj dlouhodobě patří mezi lokality s největším výskytem vltavínů. Počet případů hledání této horniny narostl hlavně v posledních dvou letech.

„My jsme dříve neměli moc šancí, jak kopáče vltavínů pokutovat. V současné době jsme přistoupili k užší spolupráci s policií i obcemi. Nyní máme možnost v přestupkovém řízení uložit zákaz činnosti v celém Jihočeském kraji. V okamžiku, kdy jsou pak přistiženy znovu, se to policie snaží kvalifikovat jako maření úředního rozhodnutí, což je trestný čin,“ uvedl ředitel oblastního inspektorátu ČIŽP v Českých Budějovicích Vladimír Jiráček, podle kterého se kopáním vltavínů ničí zemědělský půdní fond nebo lesní porost.

Vltavíny se nachází především v několika lokalitách Jihočeského kraje, například v okolí obce Besednice na Českokrumlovsku, Vrábče na Českobudějovicku nebo u Netolic na Prachaticku. „Většinou se jedná o stejné lidi, kteří se této činnosti věnují,“ uvedl Jiráček.

ČIŽP loni v Jihočeském kraji uložila 257 pokut za více než osm milionů korun, to je nepatrně méně než v roce 2016. Inspektoři v regionu loni vyrazili na 1146 kontrol. Nejvyšší pokutu loni uložili společnosti Villena za vykácení 840 metrů krychlových dřeva v lese na Českokrumlovsku. Firma za to dostala sankci 1,2 milionu korun.

Autoři | Foto Jana Kroneislová

Štítky ničení přírody, hledání Vltavínů, Vltavín, ČIŽP, Česká inspekce životního prostředí, Jihočeský kraj, policie, okres Český Krumlov, České Budějovice, Besednice, okres České Budějovice, Vrábče

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Hledači vltavínů jsou znovu v akci. Posvítí si na ně Česká inspekce životního prostředí a policie  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.