Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

FOTO: Havaroval autobus, hořel statek, vzplály i zemědělské stroje. Hasiči zasahovali i u nehod

Hasiči měli v posledních dnech plné ruce práce. Zasahovali u několika požárů, nevyhnuly se jim ani dopravní nehody. Některé z nešťastných příhod se obešly bez zranění a větších zásahů, nedávná nehoda u Třeboně však skončila tragicky. Kde všude tedy hasiči v posledních sedmi dnech zasahovali? Budějcká Drbna přináší přehled jejich zásahů.

Pondělní požáry na Jindřichohradecku

Hned dva požáry velkých strojů museli řešit v pondělí 23. července hasiči na Jindřichohradecku, U obce Člunek vzplál kolem 15. hodiny bagr, který dostali pod kontrolu hasiči z Jindřichova Hradce a dobrovolní hasiči z Kunžaku. Škoda na stroji byla vyčíslena na 700 tisíc korun.
„Když hasiči k požáru přijeli, bylo pásové rypadlo plně v plamenech. Jindřichohradecká jednotka dostala požár pod kontrolu, uhašení pak provedly obě jednotky společně. Úplnou likvidaci požáru velitel zásahu nahlásil v 16:47 hodin. Při požáru nebyl nikdo zraněn, příčina jeho vzniku je v šetření,“ uvedla mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

K dalšímu požáru stroje vyjeli tentýž den krátce před 19. hodinou do Lomnice nad Lužicí profesionální hasiči ze stanice Třeboň a dobrovolní hasiči Lomnice nad Lužnicí. „V tomto případě se jednalo o požár sklízecí mlátičky. Požár v motorovém prostoru kombajnu ihned lokalizovala místní dobrovolná jednotka, která se k požáru dostavila jako první. Profesionální hasiči pak byli na místě zásahu ponecháni v záloze,“ popsala Matějů. Díky rychlému zásahu hasičů se požár více nerozšířil. Vzniklá škoda činí 150 tisíc korun, hasiči uchránili další část kombajnu v hodnotě 3 850 000 korun. „Příčina vzniku požáru je zatím předmětem šetření,“ řekla mluvčí.

V Trhových Svinech nabouralo auto do domu

Na operační a informační středisko jihočeských hasičů byla původně ohlášena dopravní nehoda s vyproštěním zraněných osob byla na, která se stala v Trocnovské ulici v Trhových Svinech. K nehodě vyjela v neděli 22. července v 2:53 hodin místní profesionální jednotka. Když hasiči přijeli na místo, řidič vozidla už byl z auta venku. „Trhosvinenská jednotka zajistila havarovaný Ford proti vzniku požáru. Přibližně po půl hodině předala nehodu policistům k šetření a vrátila se na stanici. Na místo nehody se hasiči vrátili po půl šesté ranní, kdy dokončili úklid vozovky,“ popsala Matějů.

Nehoda u obce Dasný

Vážná dopravní nehoda se stala v neděli 22. července v odpoledních hodinách na silnici E49 v katastru obce Dasný. Na místo byli vysláni profesionální hasiči ze stanice České Budějovice s rychlým zásahovým automobilem a cisternou. Když hasiči k nehodě přijeli, našli havarovaný vůz tovární značky Peugeot mimo vozovku na poli. „Všichni čtyři cestující byli z auta venku, hasiči nemuseli nikoho vyprošťovat. Zdravotníci ZZS, kteří přijeli prakticky shodně s jednotkou hasičů, ošetřili nejprve dvě děti. Jedno z nich hasiči do sanitky doprovodili, druhé přenesli zafixované na vakuových nosítkách,“ popsala tuto událost mluvčí Matějů s tím, že zároveň s ošetřením zraněných jednotka zabezpečila havarovaný Peugeot proti vzniku požáru. Řešení nehody si poté převzali policisté.

U Nahořan havaroval autobus, naštěstí v něm nikdo necestoval

Profesionální hasiči ze stanice Český Krumlov vyjeli v sobotu 21. července v 16:09 hodin se dvěma vozy – cisternou a technickým automobilem – na silnici č. 39 k Větřní, části obce Nahořany, kde se pod projíždějícím autobusem utrhla krajnice. V autobuse naštěstí kromě řidiče nikdo necestoval. Ten vystoupil sám a neměl žádné viditelné zranění. Technikou, kterou disponují hasiči, nebylo možné autobus vyprostit, proto si řidič zavolal specializovanou firmu s těžkou vyprošťovací technikou. Hasiči mezitím přečerpali z nádrže autobusu všechny provozní kapaliny a zásah českokrumlovské jednotky byl ukončen po 19. hodině.

Požár stájí způsobil škodu za tři miliony, koně vyvázli bez zranění

„Celkem sedm jednotek zasahovalo v noci ze soboty na neděli (21. – 22. července) ve Slabčicích, části obce Nemějice, kde byl ohlášen požár hospodářské budovy,“ uvedla Vendula Matějů. K požáru vyjeli kolem půlnoci profesionální hasiči ze stanic Milevsko, Týn nad Vltavou a Písek, poplach byl vyhlášen jednotkám SDH obcí Dražíč, Bechyně, Podolí I. a Bernartice. „Na požářiště vyrazily osádky osmi cisteren a jednoho automobilového žebříku. Požár zachvátil stáje pro koně o půdorysu cca 20 x 10 metrů. V době příjezdu hasičů již žádný kůň uvnitř nebyl, nemáme informaci, že by byl některý z deseti vyvedených koňů zraněn,“ informovala mluvčí.
Hasiči ihned zahájili hasební práce a po hodině dostali požár pod kontrolu. V 3:04 hodin byl požár zcela uhašen. Vzniklou škodu vyšetřovatel hasičského sboru stanovil na 3 miliony korun, příčina vzniku požáru je v šetření.

Požáry automobilů

V rozmezí jedné hodiny došlo v pátek 20. července na Českobudějovicku ke dvěma požárům osobních automobilů. První byl ohlášen před půlnocí v Pašinovicích, druhý těsně po půlnoci v Českých Budějovicích. Hasiči první požár, který způsobil škodu za 30 tisící korun, zlikvidovali přibližně za dvacet minut. Při zásahu u druhého hořícího auta hasiči nasadili dva vysokotlaké proudy. Výše vzniklé škody a příčina vzniku požáru je v šetření.

Zásahy jihočeských hasičů

Čtvrtek, 26. července 2018, 10:00

V Trhových Svinech nabouralo auto do domu.
V Trhových Svinech nabouralo auto do domu.

Autoři | Foto HZS Jihočeského kraje

Štítky požár, dopravní nehoda, hasiči, sumář, havárie, úraz, Třeboň, Drbna.cz, okres Jindřichův Hradec, Peugeot, Člunek, České Budějovice, Ford Motor Company

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Havaroval autobus, hořel statek, vzplály i zemědělské stroje. Hasiči zasahovali i u nehod  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.