Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V červenci zemřelo při nehodách 53 lidí, o osm více než loni

Při červencových nehodách na českých silnicích zemřelo podle předběžných policejních statistik 53 lidí, o osm více než loni. Celkem bylo za sedm měsíců letošního roku 286 obětí, v loňském roce jich za stejné období bylo o 18 méně.

„Zaznamenali jsme poměrně vysoký počet usmrcených spolujezdců, a to celkem deset. Je to dáno i charakterem tragických letních dopravních nehod, kdy velmi často hraje roli teplé počasí, ovlivnění sluníčkem nebo únava řidiče. To může způsobit přejetí do protisměru, kde pak má nehoda častěji fatální následky pro celou osádku vozidla,“ uvedl ředitel dopravní policie Tomáš Lerch.

V červenci bylo i deset smrtelných nehod s účastí motocyklisty. Poslední tragická nehoda motorkáře se stala v úterý na Novojičínsku. Devět smrtelných nehod bylo v červenci s účastí chodce. U některých smrtelných nehod má policie podezření na řízení pod vlivem alkoholu, což podle mluvčího bývá v letních měsících častější.

Nejtragičtější červencová nehoda se stala v pondělí 16. července u Bohuňovic na Olomoucku. Na křižovatce se tam střetlo osobní auto s nákladním. Srážka měla fatální následky pro osádku osobního auta, ve kterém cestovali podle informací ČTK prarodiče se třemi vnoučaty. Oba starší dospělí i jedno z dětí těžkým zraněním podlehli na místě, další dítě zemřelo později v nemocnici.

Také nehoda, která se stala v sobotu 21. července v Třeboni, měla velmi tragické následky. Při čelním střetu dvou osobních aut tři lidé zahynuli, dalších šest lidí utrpělo lehká a středně těžká zranění.

Statistiky dopravních nehod jsou zatím předběžné, protože v některých případech mohlo být úmrtí při nehodě způsobeno zdravotním problémem. „Pokud se prokáže, že řidič zemřel vlivem zdravotní indispozice, a nikoliv v souvislosti s nehodou, pak to ve statistice nezůstane,“ dodal Lerch. Podle něj mohlo někdy zdravotní problémy způsobit horké počasí, ale prokážou to definitivně až lékařské posudky.

Foto Jana Kroneislová | Zdroj ČTK

Štítky nehodovost, statistika, policie, havárie, automobil, okres Nový Jičín, Olomoucký kraj, Bohuňovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V červenci zemřelo při nehodách 53 lidí, o osm více než loni  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.