Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kněz z budějcké diecéze měl sexuálně zneužít mladou ženu. Případ řeší policie

Pelhřimovští kriminalisté začali prověřovat podezření ze sexuálního zneužití mladé ženy knězem budějcké diecéze. Krajská policejní mluvčí z Vysočiny Dana Čírtková řekla, že policisté přijali trestní oznámení. O případu psal server SeznamZpravy. Podle mluvčího budějckého biskupství Miroslava Bíny policie dosud nikoho z biskupství nekontaktovala.

Podle serveru směřuje trestní oznámení na kněze, neznámého pachatele a budějcké biskupství. „Do této chvíle nikoho z nás nekontaktovala Policie ČR ani státní zastupitelství. Takže o této iniciativě víme jen z médií. Věc necháváme na orgánech činných v trestním řízení a jsme připraveni s nimi spolupracovat, včetně pana biskupa,“ řekl mluvčí budějckého biskupství Miroslava Bína.

V tiskovém prohlášení zveřejněném v pondělí na webových stránkách České biskupské konference budějcký biskup Vlastimil Kročil mimo jiné uvedl: „Dne 22. března 2019 jsem poprosil oběti, které byly zasaženy knězem V.Z., aby se mi ohlásily, abych mohl podat trestní oznámení, které nebude jen mediálním počinem, ale předně bude mít reálný počin. Proto se i ohrazuji proti investigativní práci některých novinářů, když opomíjejí uvést, že již v době, kdy se první oběť ozvala se svým svědectvím, byly trestné činy, o kterých se paní H. zmiňuje, s velkou pravděpodobností, hraničící s jistotou, promlčeny. V době, kdy jsem byl já sám jmenován do úřadu, pak již byly zcela promlčeny. Je nutné být pravdivý a ne mediální.“ uvedl Kročil.

Podle Kročila je případ starý 25 let a církev se jím zabývala tři roky. „Vzhledem k promlčení v trestněprávní rovině dle zákonů České republiky jsem kněze přísně potrestal dle církevního práva suspendací a zákazu sloužit jakékoliv mše,“ napsal Kročil.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky diecéze, biskupství, Vysočina, České Budějovice, policie, trestní oznámení, Vlastimil Kročil, Kraj Vysočina, Policie České republiky, Státní zastupitelství ČR, Česká biskupská konference, Václav Zoubek, Česko

Kněz z budějcké diecéze měl sexuálně zneužít mladou ženu. Případ řeší policie  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.