Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Petici z Hluboké má ministr kultury. Chce o zavřené zahradě jednat s Národním památkovým ústavem

Hejtmanka Ivana Stráská předala ministru kultury Antonínu Staňkovi petici, která bojuje proti zavření Dolní zahrady u zámku Hluboká. Tu památkáři začali před několika měsíci zavírat kvůli vandalům, kteří zde ničili například starobylé dřeviny. Staněk slíbil, že celou věc prošetří s vedením Národního památkového ústavu.

Zahrada vždy bývala otevřená 24 hodin denně. Kvůli vandalům ji ale začali památkáři zavírat. To se nelíbilo jak vedení města, tak i jeho obyvatelům. „Nepamatují, že by se zahrada zavírala. Je to rozhodnutí, které jde nejen proti zájmům občanů Hluboké, kteří tam rádi chodí na procházky, ale je to rozhodnutí, které jde proti turistickému ruchu,“ řekl před časem starosta Hluboké nad Vltavou Tomáš Jirsa.

Proti uzavření vznikla petice, kterou podepsalo zhruba 1600 lidí. Podpořili ji i jihočeští radní včetně hejtmanky Ivany Stráské„Mám ráda, když se dodržují tradice. Obě zahrady hlubockého zámku bývaly vždy otevřené, aby se v nich mohli lidé i v noci procházet a vychutnávat si tu romantickou atmosféru. Osobně nevím o žádných incidentech. I když tam možná nějaké byly,“ uvedla Stráská.

Hejtmanka včera petici předala v Týně nad Vltavou ministru kultury Antonínu Staňkovi„Momentálně ale neumím odpovědět na to, co bude v případě Dolní zahrady následovat. Určitě požádám generální ředitelku Národního památkového ústavu Naděždu Goryczkovou o její stanovisko. Komunikace mezi památkáři a městem Hluboká není ideální. Takže to si nechám také vysvětlit,“ sdělil Staněk s tím, že se budou hledat cesty, co by se dalo udělat proto, aby byly obě zahrady opět průchozí. A zároveň se ale zabránilo případné devastaci.

Památkáři udělali kompromis

Od května prodloužili památkáři původní otevírací dobu. Díky tomu bude zahrada v květnu a červnu otevřená od 8 do 20 hodin, v červenci a srpnu až do 21 hodin. „Udělali jsme kompromis, vyšli jsme vstříc obyvatelům města. Záleží, jak se k tomu postaví ministerstvo. Horní zahrada i celý park zůstávají otevřené a rozhodně neplánujeme je zavřít," řekla mluvčí jihočeských památkářů Markéta Slabová.

ČTĚTE TAKÉ: Zahrada u zámku v Hluboké bude otevřena déle. O uzavření Horní zahrady se hodně spekuluje

Pro návštěvníky je tak ve dne i v noci stále volně přístupných 60 hektarů parku plus Horní zahrada před průčelím, a to od ledna do prosince. Zavřená zahrada v okolí zámku není hlubockou výjimkou. Například v Českém Krumlově, Třeboni nebo ve Zlaté Koruně jsou zahrady uzavřeny celou zimu.

Foto Radek Šíma

Štítky zámek, Hluboká nad Vltavou, dolní zahrada, petice, Ivana Stráská, zahrada, Zámek Hluboká, Národní památkový ústav, ministr kultury, památková péče, Tomáš Jirsa, Naděžda Goryczková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petici z Hluboké má ministr kultury. Chce o zavřené zahradě jednat s Národním památkovým ústavem  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.