Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Lidé nabízejí pomoc obyvatelům domu, ve kterém došlo k výbuchu

, aktualizováno 3. října 2019, 21:50

Lidé z Lenory i okolí nabízejí pomoc obyvatelům domu, kteří dnes ráno přišli o střechu nad hlavou. Na Facebooku už vznikla událost pojmenovaná Lenorská sbírka. Kromě potřebných věcí se v ní objevují i nabídky ubytování.

„Nabízíme ubytování, kdyby někdo potřeboval. V chalupě pod vilou je místa dost, teplá voda teče. Dřevo do kamen je samozřejmostí. My tam nejsme. Chalupu využíváme pouze rekreačně. Kdyby někdo potřeboval - ozvěte se,“ nabídla pomoc například Petra Kašparová.

Hasiči od čtvrté hodiny ráno zasahují u výbuchu a požáru v bytovém domě v Lenoře na Prachaticku. Na místě je 9 jednotek hasičů, kteří z domu evakuovali celkem 19 lidí. Z toho devět zraněných předali do péče zdravotníků.

K ní se připojují i další lidé, kterým není život obyvatel ze zničeného domu lhostejný. „Sousedka přes chodbu, paní Chadrabová, nabízí pro postižené výbuchem ubytování. Byt 1+1 – postelí dost. Byt využíván pouze k letní rekreaci. Klíč a svolení mám, dřevo na zimu taky,“ napsal Filip Chrapan. Ubytování pro pět rodin nabízí na Hliništi i Jana Marková.

Lidé postiženi výbuchem budou potřebovat nejen střechu nad hlavou. „Blíží se zima, takže určitě oblečení, spíše větší než menší. Jídlo - trvanlivé (těstoviny, konzervy, vody, čaje, cukr, káva atd), deky, polštáře, povlečení, skleničky, hrnce, malé spotřebiče, příbory a další věci,“ sepsala potřebné věci Jesika Jess Vostárková.

Seznam nabízeného ubytování a potřebných věcí naleznete na Lenorské sbírce.


„V průběhu dopoledne byla evakuovaným osobám poskytnuta první psychologická pomoc psychologem a členem týmu posttraumatické péče. Jednalo se o výbuch a následný požár v 3. podlažním bytovém domě, ve kterém bylo 6 bytových jednotek. Zasažený objekt stavebně navazuje na další 2 bytové domy,“ uvedla za hasiče Jana Neškodná.

Přizvaný statik posoudil zasažený objekt jako silně nestabilní, proto bylo rozhodnuto o zajištění zasaženého objektu tak, aby neodpadávaly jednotlivé konstrukční části objektu na komunikaci a nedocházelo k poškození navazujícího objektu. Předběžně vyčíslená přímá škoda je ve výši 12 milionů. 

Podle místních stojí za událostí jeden z obyvatel domu, který prý v domě rozmístil plynové lahve, polil je benzinem a zapálil. Hasiči i policisté stále případ vyšetřují.

Foto hzsjck.cz

Štítky výbuch, pomoc, Lenora, dům, Facebook, Hliniště

Lidé nabízejí pomoc obyvatelům domu, ve kterém došlo k výbuchu  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.