Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Podvodné smsky lákaly ze stovek lidí čísla platebních karet

Nejméně stovky lidí v Česku dostaly v tomto týdnu podvodné textové zprávy, které informují o výhrách u obchodníků nebo nabízejí výhodnou koupi zboží a od zákazníků se snaží vylákat čísla platebních karet a následně peníze. Novináře o tom informovala mluvčí internetového prodejce Alza.cz Patricie Šedivá. Útok se podle ní týkal i dalších prodejců, třeba dm drogerie. Český rozhlas Radiožurnál uvedl, že podvodníci se vydávali také za zástupce řetězců Penny Market a Tesco.

Podvodné textové zprávy podle Šedivé avizovaly například výhru v souvislosti s výročním losováním nebo vybízely k vyzvednutí zboží. Podle Radiožurnálu nabízely třeba mobilní telefon iPhone za jednu korunu. Alza.cz před zprávami varuje na svém webu. Zákazníci na ně podle firmy nemají reagovat, klikat v nich na internetové odkazy a hlavně nemají sdílet své osobní a platební údaje.

„Na místě je v případě podezřele výhodných nabídek vždy obezřetnost a potřeba ověřovat informace vždy přímo u daného obchodníka,“ uvedla Šedivá. Firma podle ní o podvodu informovala telekomunikační operátory a připravuje trestní oznámení.

Takzvané phishingové útoky, při kterých se textové zprávy nebo e-maily snaží od adresátů získat čísla platebních karet nebo vstupní údaje k internetovému bankovnictví, připraví ročně Čechy o desítky milionů korun, uvedl nedávno projekt Digitální pevnost. Podle něj do e-mailových schránek v Česku přijdou ročně miliony podvodných zpráv, nejčastěji přes Afriku a Čínu. Skutečného původce útoku se podaří odhalit zřídka.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky kriminalita, trh, komunikace, finance, platební karta, Česko, Alza.cz, Tesco, Český rozhlas 1 Radiožurnál, Český rozhlas, Penny Market, iPhone, Čína, Afrika

Podvodné smsky lákaly ze stovek lidí čísla platebních karet  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.