Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Z kláštera v Budějcích někdo ukradl velký model pro nevidomé

Z kláštera na Piaristickém náměstí v Českých Budějovicích někdo ukradl haptický model této památky, určený pro nevidomé. Model zmizel pravděpodobně před víkendem. Jeho hodnota je 40 až 50 tisíc korun, vytvořil ho absolvent katedry výtvarné výchovy Pedagogické fakulty Jihočeské univerzity. Děkanka fakulty chce vypsat veřejnou sbírku na nový model. Krádež vyšetřuje policie. Informaci dnes řekla zaměstnankyně katedry Zuzana Duchková.

Modely ze sádry nebo z pálené hlíny, které lidem se zrakovým postižením přibližují klášter, jeho architekturu či malby, tvoří studenti katedry od roku 2016. Modely odpovídají velikostí, barvami a materiálem potřebám nevidomých a slabozrakých, u nichž je hmat důležitým poznávacím smyslem.

V klášteře je několik modelů, odcizený byl podle Duchkové ten nejdůležitější. „Byl profesionálně udělaný, náš absolvent ho dělal jako diplomovou práci, strávil na tom rok. Podkladová deska byla metr na metr, docela těžký, museli ho vynášet minimálně dva lidé. Je udělaný tak, aby nevidomým opravdu sloužil: modely z kovu jim nevyhovují, nedokážou to přečíst, snažíme se jim v expozici vyjít vstříc, aby to dokázali přečíst. Většinou převádíme do reliéfů malby, tohle byl highlight expozice,“ řekla Duchková.

V kostele jsou nyní tři modely. Do poloviny roku 2020 tam pracovníci katedry umístí dalších sedm modelů, hlavně nástěnných maleb, které převedli do modelů. Ty budou vždy přesně pod konkrétní malbou, poslouží tak nevidomým, ale i dětem, uvedla Duchková.

Modely jsou nabarvené. „Barevnost pomáhá lidem, kteří mají aspoň deset procent zraku. Jsme první v České republice, kdo to dělá,“ řekla Duchková. Každý model má i popis v češtině, němčině, angličtině a v Braillově písmu. Pomocí QR kódů lze text stáhnout v elektronické podobě, poslechnout si ho jako zvuk nebo si ho přehrát přetlumočený do znakového jazyka.

Autoři | Foto Milan Binder

Štítky policie, památky, sociální, České Budějovice, klášter, Pedagogická fakulta Jihočeské univerzity, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z kláštera v Budějcích někdo ukradl velký model pro nevidomé  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.