Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Na Lipně se zranil lyžař z Německa, letěl pro něj vrtulník

Sedmačtyřicetiletý lyžař z Německa se včera odpoledne těžce zranil na sjezdové trati pod restaurací Yetti na Kramolíně v Lipně nad Vltavou. Do nemocnice v Budějcích ho transportoval vrtulník.

O nehodě informoval Horskou službu lyžařův kamarád ve dvě hodiny odpoledne s tím, že muž při jízdě upadl na obličej, krvácí a je v bezvědomí. „Byli jsme u zraněného během maximálně tří minut, a na místě zjistili, že se z bezvědomí pomalu probírá. I poté byl ale dezorientovaný a otřesený. Zranění na obličeji se ovšem ukázalo jako méně vážné, šlo jen o víc krvácející odřeninu,“ popsal situaci na místě Petr Hladík, zasahující člen Horské služby Šumava.

Vzhledem k okolnostem nehody rozhodl dispečink linky 155 Jihočeského kraje, že pro zraněného vyšle kromě sanitního vozu i vrtulník. „Přeci jen to bezvědomí bylo delší, a proto jsme nemohli vyloučit nějaké vnitřní zranění hlavy. Zafixovali jsme tedy zraněného do vakuové matrace a šetrně převezli na heliport. Zde si jej převzala posádka vrtulníku Letecké záchranné služby Armády ČR z Bechyně a transportovala do nemocničního zařízení,“ doplnil Petr Hladík.

Podle záchranářů lze mluvit o štěstí, že měl lyžař ochrannou přilbu. K pádu přímo na obličej došlo ve vysoké rychlosti na tvrdém zledovatělém sněhu. „Opět jde o častý případ přecenění vlastních schopností. Lyžař, a to potvrdil i jeho kamarád, jel nebezpečně rychle a takovou jízdu nezvládal. Kromě toho nedbal na aktuální sněhové podmínky a nevšiml si, jaký je povrch sjezdovky,“ důrazně varoval před lyžováním na namrzlém sněhu Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava.

Ohodnoť článek

Tisková zpráva | Foto horskasluzba.cz

Štítky zranění, horská služba, vtulník, nemocnice, lyžař, Německo, Vodní nádrž Lipno, České Budějovice, Lipno nad Vltavou, bezvědomí, Petr Hladík, Šumava, Armáda České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Lipně se zranil lyžař z Německa, letěl pro něj vrtulník  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.