Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Policie na hranicích zadržela kamiony s ilegálním odpadem

Jihočeští policisté v minulých dnech zadrželi na hraničních přechodech s Rakouskem několik kamionů, které převážely do republiky ilegální komunální odpad. Podle nich náklad mířil na černé skládky v Česku. Údajně šlo o odpad z jižní Evropy, především z Itálie. Případy teď řeší celníci a inspektorát životního prostředí.

„Stalo se to na několika přechodech jihočeského kraje. Byli zastaveni řidiči nákladních vozidel, kteří deklarovali, že ze zahraničí přivážejí roztříděný plastový odpad. Ale po kontrole nákladu jsme zjistili, že přiváží komunální odpad,“ uvedl policejní mluvčí Milan Bajcura.

Náklaďák převážel z Itálie 24 tun odpadu, jeho cesta skončila na Českokrumlovsku

Celníci v sobotu zastavili na bývalém hraničním přechodu Dolní Dvořiště náklaďák, který nelegálně převážel 24 tun odpadu z Itálie. Celý náklad měl být uložený na Českobudějovicku. O tom, kde odpad skončí, teď rozhodne ministerstvo životního...

Podle něj šlo o směs plastů, dřeva, papíru, textilu a jiného segmentu. Navíc část převáženého materiálu byla už ve fázi rozkladu a v kapalném stavu. „Z pohledu policie se jedná o to, že (dopravci) zkoušejí trasy, kudy dostat nelegální odpad z jejich země do jiných států Evropské unie,“ řekl.

Bajcura uvedl, že z podobného materiálu pak často vznikají černé skládky v územním katastru jihočeských obcí. Podobná ekologická zátěž byla například před časem v Hůrách na Českobudějovicku. 

Na ploše přibližně jednoho hektaru se tam nashromáždilo asi 6 300 tun odpadu. Skládku v Hůrách provozovala firma dovážející materiál hlavně z Německa. Po roztřídění jej chtěla distribuovat dál, ale v roce 2007 objekt opustila. Společnost pak zkrachovala. V srpnu 2015 nahromaděný odpad, který dosahoval výšky několika metrů, někdo zapálil. Hasiči požár likvidovali několik dní. Odstranění skládky v roce 2016 stálo osm milionů korun.

Autoři | Foto

Štítky policie, doprava, odpady, ekologie, Jihočeský kraj, odpad, Itálie, Evropa, Rakousko, Česko, materiál, Evropská unie, Hůra, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie na hranicích zadržela kamiony s ilegálním odpadem  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.