Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Soud projedná případ muže kvůli účasti v konfliktu na Ukrajině

Krajský soud v Českých Budějovicích zahájí dnes jednání v případu českého občana, jenž se podle obžaloby zúčastnil ozbrojeného konfliktu na Ukrajině v řadách separatistů. Za teroristický útok mu hrozí 12 až 20 let vězení. Obžalovaný se k separatistům na východě Ukrajiny přidal na přelomu let 2015 a 2016.

Státní zástupce viní muže z toho, že páchal trestnou činnost jako člen organizované skupiny. Český trestní zákoník definuje teroristický útok jako čin spáchaný proti České republice nebo mezinárodní organizaci. Zároveň ale uvádí, že české právo poskytuje ochranu proti teroristickým činům i cizím státům.

Podle serveru idnes.cz je sedmadvacetiletý muž z Budějc a pracuje v pasáži v Mercury Centru v bezpečnostní agentuře. U soudu ale odmítl vypovídat. Předsedkyně senátu tak pouze přečetla jeho prohlášení o tom, jak se na Ukrajinu dostal. 

„Na Facebooku jsem uviděl skupinu, která měla 12 tisíc členů a jmenovala se Rusko je náš opravdový přítel. Tam jsem se seznámil s jednou paní a ptal jsem se, jak se tam dostat a jestli má cenu tam jezdit. Dala mi kontakt na facebookový profil jiného muže, který ví, jak to tam chodí. Ptal jsem se na otázky, co k tomu potřebuji. Bylo to asi začátkem léta 2015. Sbíral jsem k tomu informace. Napsal mi, že si mám udělat vízum do Ruska, že mě tam vyzvedne,“ popsal muž ve svém prohlášení, jak idnes.cz uvedl. 

Česká republika samozvané republiky proruských separatistů neuznává a trvá na tom, že jimi ovládaná území, stejně jako Ruskem anektovaný Krym, jsou nedílnou součástí Ukrajiny.

Česká justice už v souvislosti s děním na Ukrajině řešila případ vojáka Erika Eštua. Za účast v bojích na straně samozvané Doněcké lidové republiky ovládané proruskými separatisty dostal pravomocně dvouletou podmínku a soudy mu odňaly vojenskou hodnost. Místo za terorismus ho však potrestaly za službu v cizích ozbrojených silách. S tím nesouhlasí nejvyšší státní zástupce, který se dovolal. Dovolání podal i Eštu, a věcí se tak bude zabývat ještě Nejvyšší soud. Eštu argumentuje tím, že na Ukrajinu cestoval jako turista a že Doněcká republika není teroristickou organizací.

Autoři | Foto

Štítky ČR, Ukrajina, soud, válka, terorismus, České Budějovice, Česko, Rusko, Senát Parlamentu ČR, Trestní zákoník, Doněcká republika, Facebook, Nejvyšší soud České republiky, Krym

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pavilek Jakoubek

Za takovouhle blbost 15-20 let a za znásilnění 2 roky? V Kocourkově by se divili, co všechno je možné.

Čtvrtek, 2. července 2020, 07:31Odpovědět

Soud projedná případ muže kvůli účasti v konfliktu na Ukrajině  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.