Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Potopenou loď museli z Orlíku vytáhnout hasiči

Na Orlíku se na konci minulého týdne potopila šestimetrová loď. Skupina lidí, která na lodi cestovala, stačila doplavat na břeh, jen zázrakem se tak nikomu nic nestalo. Plavidlo ale museli z dvacetimetrové hloubky vytahovat hasiči. Proč se loď potopila zatím není jasné.

Loď se na Orlíku potopila u obce Jickovice. Na místo se vydala potápěčská skupina složená z hasičů z Českých Budějovice, Českého Krumlova a Písku, ale i profesionální hasiči z Milevska. Průzkum, který hasiči na místě nejprve provedli, ukázal, že jde o šestimetrovou celokovovou loď poháněnou závěsným motorem s přídavnou nádrží, která je určená pro více osob. Loď se převrátila a byla zcela potopená pod hladinou,“ popsala mluvčí hasičů Vendula Matějů.

Potápěči loď našli zhruba 20 metrů pod hladinou na šikmém břehu. Plavidlo museli nejprve zajistit, protože hrozilo, že sklouzne do větší hloubky. „Následovalo prohledání lodě a zajištění nádrže na provozní látky. Vzhledem ke špatné viditelnosti bylo rozhodnuto, že loď se bude vyzvedávat i s osobními věcmi cestujících. Pomocí zdvihacích vaků potápěči loď vyzvedli k hladině a uvázali k plovoucímu pontonu. Hydraulická ruka pontonu pak loď přizvedla a pak bylo možné kalovým čerpadlem odčerpat vodu z podpalubí. Okolo půl osmé večer byla loď zcela vyzvednuta na hladinu a mohla být odtažena do přístaviště,“ popsala mluvčí.

Skupina lidí, která na lodi cestovala, stihla loď před potopením opustit. Nikomu se nic nestalo. Proč se loď potopila zatím není jasné.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZS Jihočeského kraje

Štítky loď, Orlík, přehrada, hasiči, Vodní nádrž Orlík, České Budějovice, Český Krumlov, Písek, Milevsko, Jickovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Potopenou loď museli z Orlíku vytáhnout hasiči  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.