Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Kauza Berbr sahá až na jih Čech. Kriminálka měla zadržet také soudům známého Michala Káníka

Medii v pátek proletěla zpráva o zásahu Národní centrály proti organizovanému zločinu, kdy v policejních poutech skončila řada činovníků z fotbalového prostředí, včetně místopředsedy Fotbalové asociace ČR Romana Berbra. Policie je obvinila z různých trestných činů. Podle vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové se případ týká ovlivňování zápasů. V pomyslné síti podle několika zdrojů skončila už jednou lapená „ryba“, strakonický Michal Káník.

Státní zástupkyně navrhla vazbu pro čtyři z 20 lidí, které policie v pátek obvinila v souvislosti s ovlivňováním výsledků fotbalových zápasů. Zároveň doplnila, že zbylých 15 z 19 zadržených lidí už policisté propustili na svobodu.

„V souvislosti s činností organizované zločinecké skupiny, která se měla zabývat korupcí při ovlivňování výsledků fotbalových zápasů, bylo zahájeno trestní stíhání 20 osob,“ potvrdil důvody pátečního zásahu mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej.

Jméno Michala Káníka, které má být do kauzy podle některých zdrojů zapojeno, můžou Jihočeši znát hned z několika důvodů. Sedmačtyřicetiletý rodák ze Strakonic dlouhou dobu oblékal dres budějckého Dynama jako profesionální fotbalista.

V hledáčku policie

Po skončení hráčské kariéry působil jako funkcionář v SK Strakonice 1908. Jako předseda klubu byl v roce 2014 odsouzen za krácení daní k podmíněnému trestu odnětí svobody, v roce 2016 pak byl odsouzen za manipulování zápasů ve prospěch sázkové mafie k tříletému pobytu za mřížemi.

Do vězení však v té době nenastoupil. Příkaz k nástupu výkonu trestu v českobudějovické věznici bývalému fotbalistovi zrušili ještě tentýž rok. Strakonický soud totiž v říjnu 2016 vydal další usnesení, ve kterém se povinnost okamžitého nástupu výkonu trestu pro Káníka zrušila. A jeho kauza se tak podle Aktuálně.cz řešila dál.

Důvody, proč se Káník vyhnul vězení, jsou až neuvěřitelné. Tehdy celý případ podrobně sledoval právě portál Aktutálně.cz. Podle něco nejprve došlo k tomu, že se u jeho osoby sešly dva příběhy. Jeden spojený se strakonickým fotbalovým klubem a daňovým podvodem v jeho účetnictví, za který v prosinci 2014 dostal Káník tříletou podmínku s pětiletou zkušební dobou.

A pak se objevil příběh druhý, spojený s manipulacemi fotbalových zápasů kvůli sázkám. Za to soud v roce 2016 Káníkovi vyměřil trestní příkaz a v něm další podmínku. V tomto případě na rok se čtyřletou zkušební dobou. Soudy poté proměnily testy v odnětí svobody na tři roky – nepodmíněně.

Nedostatek v příkazu

A tím by mohla kauza před čtyřmi roky skončit. Jeho právníci ale tehdy našli v trestním příkazu formální nedostatek, který nakonec Káníka osvobodil a případ vrátil opět k soudu.

Od konce roku 2016 se jméno Michala Káníka v médiích neobjevovalo, až do tohoto pátku, kdy policie pozatýkala v souvislosti s ovlivňováním fotbalových zápasů dvě desítky osob, včetně místopředsedy Fotbalové asociace ČR Romana Berbra. Mezi zadrženými jsou podle zdrojů Deníku N a iSportu také sportovní ředitel druholigového Slavoje Vyšehrad Roman Rogoz, zmíněný Michal Káník a rozhodčí Miloš Vitner a Petr Klupák.

Tři obžalovaní dostali za sázkařskou aféru podmíněné tresty

Tři obžalovaní v korupční fotbalové kauze, která zasáhla především nižší české soutěže, jsou pravomocně podmíněně odsouzeni. Přijali tak tresty, které jim soud navrhl formou trestních příkazů. Jedná se o podmíněné tresty v řádech několika měsíců...

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Česká televize

Štítky Strakonice, Michal Káník, fotbal, korupce, soud, Berbr, Roman Berbr, Česko, policie, Fotbalová asociace České republiky, Lenka Bradáčová, fotbalový zápas, SK Dynamo České Budějovice, Národní centrála proti organizovanému zločinu, FC Slavoj Vyšehrad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kauza Berbr sahá až na jih Čech. Kriminálka měla zadržet také soudům známého Michala Káníka  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.