Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Požár galvanovny Brisku způsobila závada na elektroinstalaci

Loňský požár galvanovny táborské firmy Brisk, který způsobil škodu za několik desítek milionů korun, způsobila podle závěru policie a hasičů technická závada na elektroinstalaci. Informace dnes zveřejnila policie na svém webu.

Červencový požár ve firmě likvidovali jihočeští hasiči několik hodin. Oheň tehdy zasáhl plochu o rozloze přibližně 100 krát 20 metrů. „Zásah byl složitý kvůli přítomností velkého množství chemických látek. Na místo musel být povolán také odbor životního prostředí z Tábora,“ popsal tehdy za hasiče Vratislav Malý. Na místě zasahovalo přibližně 15 cisteren.

Hasiči likvidovali požár v areálu firmy Brisk v Táboře, vyhlášen byl třetí stupeň požárního poplachu

Hasiči v noci na dnešek vyjížděli k požáru, který byl nahlášen v galvanovně v areálu firmy Brisk v Táboře. Ještě před zahájením hašení, došlo pravděpodobně vlivem vysokých teplot, které působily na chemické látky uvnitř, k několika postupným...

Příčinu požáru vyšetřovali policisté a hasiči až do včerejšího dne. „Ve spolupráci s vyšetřovateli hasičů táborští kriminalisté důsledně prověřili a vyhodnotili všechny zjištěné skutečnosti, podložené řadou vyžádaných odborných vyjádření a expertiz. Příčinou požáru byla stanovena technická závada na elektroinstalaci," uvedl mluvčí policie Miroslav Doubek.

Návrat do původního stavu vyjde na 80 milionů korun

„Abychom vše dostali do původního stavu, bude to stát přibližně 80 až 85 milionů korun," řekl majitel Brisku a předseda představenstva Mojmír Čapka. Dodal, že firma zahájí v nejbližší době výstavbu nové galvanovny, její provoz chce zahájit na podzim. „Plánujeme, že by to mělo být nejpozději v září," uvedl. Nyní si podle něj galvanické pokování musí Brisk zajišťovat na jiných místech republiky.

Brisk vyrábí 700 typů zapalovacích svíček pro auta, motocykly, traktory i sekačky. Na export míří 96 procent produkce, nejvíc pro Volkswagen. Firma vyváží do 75 zemí, z toho zhruba čtvrtinu do Ruska.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto hzsjc.cz

Štítky požár, BRISK, Tábor, vyšetřování, elektroinstalace, policie, Volkswagen, Rusko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Požár galvanovny Brisku způsobila závada na elektroinstalaci  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.