Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zákrok proti mladíkovi na budějckém náměstí byl oprávněný, uvedl policejní ředitel Švejdar

Zákrok, při kterém policie zpacifikovala muže na budějckém náměstí, byl oprávněný. Pro server Novinky.cz to uvedl policejní ředitel Jan Švejdar. Za policisty se postavili také poslanci ze sněmovního bezpečnostního výboru, se kterými Švejdar jednal.

K incidentu, který mezi lidmi vyvolal mnoho reakcí, došlo minulý týden na náměstí Přemysla Otakara II. v Český Budějovicích. Několik policejních hlídek zde zasahovalo proti skupince lidí, která nerespektovala platná vládní nařízení. Jednoho z mladíků zasahující policista zpacifikoval poté, co opakovaně neuposlechl jejich výzvy.

Víkendový zákrok policie bude vyšetřovat odbor vnitřní kontroly

Policejní zákrok proti mladíkovi, který v sobotu odpoledne na náměstí Přemysla Otakara II. porušoval vládní nařízení, bude vyšetřovat odbor vnitřní kontroly. Informoval o tom policejní mluvčí Jiří Matzner. Podle něj zatím nic nenasvědčuje tomu,...

V týdnu poté policejní mluvčí Jiří Matzner informoval o tom, že zákrok, který na video zachytilo několik lidí, nechal krajský policejní ředitel prověřit. „Krajský policejní ředitel nechal zákrok prověřit odborem vnitřní kontroly. Podobně se postupuje u všech obdobných případů, ve kterých je vznesena stížnost na postup policie," řekl Matzner.

„Zákrok byl oprávněný“

Incidentem z Českých Budějovic se na konci týdne zabýval sněmovní bezpečnostní výbor, se kterým jednal policejní ředitel Jan Švejdar. Pro server Novinky.cz uvedl, že zákrok byl oprávněný. „Myslím, že každý, kdo má možnost podívat se na průběh zákroku, protože většina lidí viděla jen konec, pochopí, že zákrok Policie ČR byl oprávněný,“ řekl Švejdar. 

Policisty, kteří v posledních týdnech při podobných incidentech zasahovali, podpořili také někteří poslanci. Pirátský člen výboru Lukáš Kolařík Právu řekl, že podle něj lidé mají vždy spoustu možností, jak takovým zákrokům předejít. „Ten finální zákrok přijde vždy až poté, co jsou vyčerpány všechny možné prostředky,“ řekl.

Protest na náměstí

Budějcké náměstí čeká zítra od dvou hodin odpoledne další protest. Podle pražského svolavatele, který akci oznámil na magistrát města, chtějí účastníci shromáždění „demonstrativně oslavit jarní rovnodennost a odmítnout roční stav bezpráví“. Dnes to na policejním webu uvedl mluvčí Matzner.

Na akci i tentokrát bude dohlížet policie. „Právo pokojně se shromažďovat je aktuálně omezeno nejen počtem účastníků, ale i místem jejich trvalého pobytu nebo bydliště a také časově. Shromáždění se  tak smějí zúčastnit pouze osoby s místem trvalého pobytu nebo bydliště v okrese České Budějovice. Všichni jsou povinni mít nasazen předepsaný ochranný prostředek dýchacích cest,“ dodal Matzner.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magdalena Mili Kohoutova

Štítky policie, krimi, zákrok, České Budějovice, Jan Švejdar, Náměstí Přemysla Otakara II., Policie České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tom Zeman

Bylo jich tam asi 20. To opravdu nemohli dva ho chytit za ruce a třetí mu nasadit pouta, aby ho mohli bezpečně odvést na služebnu? To jsou naši policajti opravdu takový neschopný sračky, že musejí použít násilí, při kterém navíc hrozí zranění naprosto neagresivního člověka?

Neděle, 21. března 2021, 13:22Odpovědět

Richard Schmidtmajer

Čekal snad někdo n0ěco jiného? Za zákrokem na Národní třídě v roce 1989 také stál policejní ředitel.

Sobota, 20. března 2021, 18:57Odpovědět

Zákrok proti mladíkovi na budějckém náměstí byl oprávněný, uvedl policejní ředitel Švejdar  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.