Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Mistr převleků skončil ve vazbě. Z cizích účtů vybral více než milion korun

Jihočeští kriminalisté si připsali další cenný „skalp“. Před nedávnem se jim podařilo dopadnout podvodníka, který během krátké doby vybral z cizích bankovních účtů přes milion korun. Používal dohromady sedm falešných občanských průkazů a aby nebyl nápadný, střídal také převleky. Čtyřicetiletý muž z Prahy skončil v policejních poutech 18. března. Za jeho podvody mu teď hrozí až osm let za mřížemi.

Policisté o jeho dopadení informovali během soboty. Podle jejich mluvčí Štěpánky Schwarzové si podvodník počínal velice sofistikovaně a dopadnout se ho podařilo především díky dobře nastavené spolupráci jihočeských kriminalistů s bezpečnostními odděleními bank.

O prvních případech se policisté dozvěděli koncem roku 2020. Scénář byl většinou velmi podobný. „Do banky vstupuje muž, který pracovníkovi či pracovnici banky předkládá občanský průkaz a žádá o provedení výběru hotovosti nejčastěji z nějakého firemního účtu, ke kterému má díky zfalšovanému občanskému průkazu falešná dispoziční práva. Dojde ke kontrole dokladu totožnosti a pokud má pachatel štěstí, vyplatí mu pracovník požadovanou sumu. Řádově se jedná až o stotisícové částky,“ popisuje mluvčí policie. Ne vždy si přišel na své a pokud měla obsluha na přepážce pochybnosti, odešel s prázdnou.

Kulich, kšiltovka, kabát, bunda...

Jen na přelomu roku měl takto navštívit banky v Budějcích, Krumlově, Třeboni, Jindřichově Hradci, ale také na Moravě. „Pachatel pracoval velmi rychle. Byl schopen se během jednoho dne přesouvat z města do města a navštívit tak i více bank v jednom dni. Po cestě se zvládal i převléknout. Měnil kulicha za kšiltovku, kabát za bundu. Vždy používal ochranu dýchacích cest. Dokonce se do stejné banky vrátil i dvakrát za sebou během jednoho dne a provedenými výběry si tak z jediné banky odnesl téměř půl milionu korun,“ dodává Schwarzová.

Celkem si podvody měl během krátké doby přijít na více než milion korun. „V několika případech pojali pracovníci banky podezření, že by doklad totožnosti, který muž předkládal, nemusel být pravý a tak peníze nevyplatili. Kednalo se o více než 600 tisíc korun. Pokud z banky zmizel dříve, než mu pracovník falešný občanský průkaz vrátil, dokázal si do druhého dne opatřit nový falešný občanský průkaz na to stejné jméno,“ doplňuje mluvčí policie.

Muže se policistům povedlo zadržet 18. března v Rokycanech na Plzeňsku. Je ve vazbě. Kriminalisté nevylučují, že v případu figurují i další pachatelé, se kterými se dělil o zisk. „Jihočeští kriminalisté muže z Prahy obvinili z těchto trestných činů podvod, neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a padělání a pozměnění veřejné listiny. Trestné činnosti se nedopustil poprvé. V případě prokázání viny mu hrozí trest odnětí svobody až na osm let,“ uzavírá Schwarzová.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky Jihočeský kraj, Policie ČR, podvod, banka, Domažlice, občanský průkaz, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mistr převleků skončil ve vazbě. Z cizích účtů vybral více než milion korun  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.