Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Úhyn desítek ryb na jihu Čech. Policie prověřuje, co mohlo kontaminovat vodu v rybníku

, aktualizováno 11. dubna 2021, 15:53

Jihočeští kriminalisté vyšetřují od sobotního večera úhyn ryb v rybníku na potoce Řečička v Otíně. Pravděpodobně došlo ke kontaminaci vody v potoce neznámou látkou. Přivolaní hasiči odebrali vzorky vody. Policisté napočítali několik desítek uhynulých ryb.

„Na místo policisté přizvali pracovníka odboru životního prostředí. Hasiči zastavili přítok vody do rybníka, aby omezili další možné škody na rybách. Případ budou nadále vyšetřovat policisté z Jindřichova Hradce. Také škoda musí být teprve upřesněna,“ dodal mluvčí policie Jiří Matzner.

Policisté na lince 158 přivítají jakékoliv svědectví, například zda někdo nemyl vozidlo v sousedství potoka, nebo zda někdo u potoka nemanipuloval s nějakými nádobami a podobně.

Jaká látka ryby otrávila, není zatím jasné. To bude muset ukázat až rozbor odebraných vzorků.

Řečička bývala dříve často barevná. V bývalé textilce Jitka se barvila džínovina a barva občas vytekla do kanálu, většinou nedbalostí obsluhy než technickou závadou. Podzemní kanál z textilky ústí na kraji Otína a od toho místa bývaly břehy zbarvené podle právě požívané barvy, modré nebo černé. Vzhledem k tomu, že v textilce pracovali tisíce obyvatel Jindřichova Hradce, nebyl zájem továrnu nějak postihovat a výrobu zastavovat. V současné době již textilka neexistuje.

V současné době dochází ke znečištění Řečičky hlavně obyvateli Otína, při vyšší vodě se objevují v Řečičce pravidelně prkna, umělohmotné pytle, sklenice, seno, tráva, náhodně hasicí přístroj, kočárek a obdobně. V Otíně z domů vede řada kanálů do Řečičky, která je nezpůsobilá pro odběr pitné vody. Znečištění ale není tak velké, voda může ještě stále sloužit k zalévání.

Ohodnoť článek

Foto archiv | Zdroj Wikipedia, Policie ČR

Štítky Otín, Jindřichohradecko, ryby, otrava, rybník, potok, Česko, Jindřichův Hradec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Úhyn desítek ryb na jihu Čech. Policie prověřuje, co mohlo kontaminovat vodu v rybníku  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.