Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na jihu Čech letos ubylo nehod, v nichž figurovali cyklisté

Jihočeská policie řešila od začátku roku do konce května 62 dopravních nehod, v nichž figurovali cyklisté. Je to o pět havárií méně než za stejné období loni. Novinářům to dnes řekla mluvčí jihočeské policie Lenka Krausová během dopravně preventivní akce v Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku.

„V šesti případech se letošní nehody cyklistů týkaly dětí," uvedla Krausová. Dodala, že právě mladší lidé častěji nenosí bezpečnostní helmu. A na to se dnes policisté během bezpečnostní akce zaměřili. „Opět se nám to potvrdilo. Starší cyklisté helmu měli, i když je povinná jen do 18 let. Zato jsme stavěli několik mladých lidí na kole, kteří jeli bez helmy," uvedla mluvčí.

JIhočeský kraj má nejdelší síť cyklostezek v České republice. Jde přibližně o 4500 kilometrů značených cyklotras. Nejvytíženější cyklostezkou v kraji je trasa z Českých Budějovic do Hluboké nad Vltavou, kde dnes policisté měli preventivní akci. Denně mezi centrem Českých Budějovic a sídlištěm Vltava projede i 6000 cyklistů denně, částí od slalomového kanálu v Českém Vrbném na Hlubokou v hlavní sezoně až 2500 cyklistů denně.

„Přilba by měla být povinností základní výbavy při každé jízdě. Protože zranění hlavy si člověk při pádu z kola může způsobit třeba i pár metrů od domova nebo na cestě do zaměstnání. Proto by cyklisté měli přilbu používat pravidelně a ne jen, když vyráží na nějakou delší cestu," řekla Krausová. Nehody cyklistů si letos na jihu Čech vyžádaly několik životů. Nejtragičtější událost se stala v únoru u obce Zaliny na Českobudějovicku, kde po srážce s autem zemřela žena středního věku a mladší muž.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky ČR, nehoda, automobilová, Jihočeský, cykloturistika, cyklista, havárie, Česko, Lenka Koloušková, Hluboká nad Vltavou, okres České Budějovice, České Budějovice, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jihu Čech letos ubylo nehod, v nichž figurovali cyklisté  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.