Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jihem Čech se prohnaly silné bouřky. Hasiči zasahovali u stovek událostí

, aktualizováno 24. června 2021, 15:00

V noci ze středy na čtvrtek se přes jih Čech prohnaly silné bouřky. Hasiči museli během noci řešit desítky spadaných stromů na silnicích, ale i odčerpávat vodu ze sklepů. Komplikace vznikaly také na železnicích.

Prudká bouřka zaměstnala zejména hasiče. Ti za celou dobu evidovali téměř 400 výjezdů po celém kraji. „Vše pro nás začalo okolo půl dvanácté, přibližně po dvou hodinách se situace začala uklidňovat. V naprosté většině případů šlo o odklizení spadaných stromů, evidujeme také čerpání vody ze sklepů,“ uvedla během noci mluvčí hasičů Vendula Matějů.

Výjezdy hasičů pokračovaly i v průběhu dopoledne a brzkého odpoledne. „Přibylo přibližně 40 dalších zásahů, z toho 30 ke spadaným stromům, 5 čerpání a další technické zásahy, například čištění propustku ve Chvalšinách a Mirovicích, pročitění kanálů v Dačicích či úklid zanesené vozvky ve Volfířově a Kakovicích," popsala kolem druhé odpoledne Matějů.

Problémy na železnicích

Problémy vznikaly také na železnicích. I zde šlo především o popadané stromy, které komplikovaly provoz. „Na trati mezi Českými Budějovicemi a Strakonicemi probíhají v několika úsecích opravy poškozeného trakčního vedení a je zavedena náhradní doprava. Na Šumavě jsou kvůli odstraňování většího množství popadaných stromů ještě uzavřené trati Černý Kříž – Nové Údolí a Strakonice – Vimperk. Zde pracovníci Správy železnic řeší navíc i poškození náspu poblíž Čkyně, i tato trať by však ještě během dneška měla být pro vlaky sjízdná,“ uvedl mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda.


Autor: Gomez Budweis

Komplikace způsobily bouřky také energetikům. Ti ve čtvrtek ráno evidovali 32 poruch na linkách vysokého napětí a necelých 10 tisíc domácností s omezením dodávek energie. „Aktuálně už máme na našem distribučním území pouze 7 poruch na vedení vysokého napětí a 1 800 odběratelů s omezením dodávek,“ uvedl mluvčí EG.D Roman Šperňák. Jde hlavně o Táborsko, kde je na sever od Mladé Vožice zhruba 500 odběratelů bez elektřiny a na Českobudějovicku zhruba 1300 odběratelů.

Temelín zahájil kvůli noční bouři odstávku druhého bloku o týden dříve

Bouřka a silný vítr, které se před půlnocí přehnaly přes jižní Čechy, způsobily pád tří stožárů linky velmi vysokého napětí, která spojuje Jadernou elektrárnu Temelín a rozvodnou stanici Kočín. V důsledku odstavení linky mimo areál elektrárny...

Noční bouřky způsobily pády stromů a polomy také v šumavském národním parku. Některé turistické a cyklistické stezky jsou kvůli tomu neprůchodné a neprůjezdné. Jde především o místa v jižní části parku v okolí Nové Pece a Stožce na Prachaticku. „Pracovníci Správy národního parku Šumava aktuálně zjišťují rozsah polomů, které podle prvních odhadů budou dosahovat vyšších jednotek tisíc metrů krychlových. Zároveň začali se zpřístupňováním terénu," uvedl mluvčí NP Šumava Jan Dvořák. Dodal, že přesnější rozsah škod bude park znát zřejmě až v pátek.

Bouřky mají pokračovat

Meteorologové už během včerejšího odpoledne varovali před možným zvedáním hladin některých toků. Na druhý povodňový stupeň se dostala Volyňka v Něměticích na Strakonicku. V Sudslavicích na Prachaticku kolem jedné hodiny ráno vystoupala Volyňka až na třetí stupeň ohrožení. Kolem půl šesté ráno už ale byla hladina bez povodňového stupně.

Bouřky na většině území Česka očekávají meteorologové i dnes v noci. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu před vzestupem hladin menších toků platí do pátečního poledne v Plzeňském kraji, v západní části Jihočeského, v jihozápadní části Středočeského kraje a v Praze.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Tomáš Kupec

Štítky počasí, hasiči, bouřky, meteorologové, Česko, bouřka, strom, železnice, Správa železniční dopravní cesty, Jan Dvořák, okres Prachatice, Strakonice, Národní park Šumava, Volyňka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihem Čech se prohnaly silné bouřky. Hasiči zasahovali u stovek událostí  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.