Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Hasiči museli kvůli bouřce evakuovat deset lidí, počet zásahů přesáhl čtyři stovky

, aktualizováno 25. června 2021, 11:15

Ani noc ze čtvrtka na pátek nebyla pro jihočeské hasiče úplně klidná. I přesto, že se během dne počet výjezdů ustálil, večerní silné bouřky zásahy opět navýšily. Hasiči řešili hlavně popadané stromy, zatopené sklepy nebo čištění komunikací a okapů. V Přešťovicích na Strakonicku museli evakuovat deset osob, kterým začala do rodinných domů přetékat voda z rybníka.

Hasiči během celého včerejšího dne odklízeli popadané stromy nebo řešili uvolněné části střech. Během večera, kdy jih Čech zasáhly další silné bouřky, se počet výjezdu opět navýšil. Hasiči evidovali kolem šedesáti výjezdů, po půlnoci šlo o zhruba 25 výjezdů.

„Vic než polovina z toho jsou takzvané vícečetné události, při kterých hasiči odklízejí spadané stromy. Ve 20 případech jednotky čerpaly vody ze zatopených sklepů. Zbytek zásahů tvoří další technické pomoci, například pročišťování kanalizací a propustků v Suchdole nad Lužnicí, čištění komunikace v Kunžaku nebo pročištění okapů domu v Kaplici, aby voda nezatékala do domu," uvedla mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

V Přešťovicích na Strakonicku museli hasiči evakuovat deset osob z celkem tří rodinných domů, do kterých začala přetékat voda z místního rybníku. Mezi nejzasaženější okresy patří podle Matějů Strakonicko a Písecko.

Komplikace kvůli bouřkám přetrvávají také na železnicích. Podle mluvčího Správy železnic Dušana Gavendy se ale většinu závad podařilo odstranit během večerních a nočních hodin. „Provoz zatím zůstává přerušený v jižních Čechách na trati Nové Hrady – České Velenice a na jižní Moravě mezi Vyškovem a Rousínovem. Zprovoznění předpokládáme v nejbližší době,“ uvedl.

Omezení dodávek elektřiny evidovali ráno energetici u 9500 odběratelů z jižních Čech a Vysočiny. „Na opravách a připojení intenzivně pracujeme. Zrušili jsme všechny plánované odstávky v nejpostiženějších lokalitách a všechny dostupné síly vlastní i dodavatelské soustředíme na opravu škod po nočních bouřích,“ uvedl mluvčí EG.D Roman Šperňák. Po 11 hodině dopoledne už šlo jen 800 odběratelů na Českokrumlovsku.

Pomoc tornádem zničené jižní Moravě

 Mnohem závažnější situace je kvůli událostem spojeným s počasím na jižní Moravě. Tu během včerejšího večera zasáhlo nejspíš tornádo, které způsobilo obrovské škody především na Břeclavsku a Hodonínsku. Jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) bezprostředne po těchto událostech nabídl Jihomoravskému kraji pomoc složek integrovaného záchranného systému. 

Jihočeští hasiči proto přes noc připravili odřad, který nad ránem přesunou na základnu záchranného útvaru do Jihlavy, odkud bude podle potřeb následně odeslán na konkrétní místo pomoci.

„Odřad čítá dvě desítky hasičů, kteří přemístí do Jihlavy a následně na jižní Moravu několik kusů zásahové techniky od cisteren, kontejnerů pro zastřešování, velitelského kontejneru a kontejneru pro nouzové přežití, až po materiál pro stabilizaci budov, motorové pily, plachty či například náhradní soupravy oblečení," vysvětlila za hasiče Matějů.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Pintér

Štítky bouřka, počasí, hasiči, následky, Jihomoravský kraj, strom, okres Strakonice, kontejner, Martin Kuba, Česko, Jihočeský kraj, Jihlava, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči museli kvůli bouřce evakuovat deset lidí, počet zásahů přesáhl čtyři stovky  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.