Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Policista zachránil život cestou z nákupu. Před jeho autem spadl muž z mopedu

Pochvalu nejen od svých kolegů si vysloužil dopravní policista Jiří Punda, který na Jindřichohradecku zachránil život cestou z nákupu. Přímo před jeho vozem totiž havaroval řidič mopedu, který se po pádu na zem nehýbal. Právě díky Pundovi, jenž prováděl několik minut masáž srdce, se podařilo zraněného zachránit.

Událost se stala 15. září, když se Jiří Punda vracel z Jindřichova Hradce, kam jel na nákup. Okolo 10. hodiny dojel u obce Políkno sedmašedesátiletého muže na mopedu značky Jawa. „Řidič mopedu se najednou začal za jízdy i s motocyklem prudce kymácet, až upadl i s mopedem na vozovku. V momentě, kdy se udeřil hlavou o vozovku, mu upadla helma a už se nehýbal,“ popsala policejní mluvčí Hana Bílková Millerová.

Jiří Punda zastavil a běžel ke zraněnému, který viditelně nedýchal a na hlavě měl krvavý šrám. „Policista ihned zavolal na tísňovou linku 112. Zde ho přepojili na operátorku zdravotnické záchranné služby, která pana Pundu instruovala, jak zraněnému nejrychleji a nejlépe pomoci. Policista přetočil zraněného, který téměř vůbec nedýchal, z boku na záda a ihned začal s masáží srdce,“ uvedla mluvčí. 

Po několika minutách policista cítil, že se dýchací cesty zraněnému uvolnily. V masáži srdce neustále pokračoval, až do příjezdu lékařů. To trvalo nejméně šest minut. „Poté hasiči přenesli zraněného na nosítkách do vrtulníku. Letecká záchranná služba ho přepravila do nemocnice v Českých Budějovicích,“ dodala Bílková Millerová.

Podle ní zachránce o incidentu svým kolegům původně neřekl. „To by přece udělal každý,“ vzkázal Jiří Punda. Po několika dnech od dopravní nehody přišla policistovi domů poděkovat manželka zraněného. Ta uvedla, že podle zdravotníků jeho včasný a duchapřítomný zásah jejímu manželovi zachránil život.   

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky policie, krimi, motorkář, masáž, okres Jindřichův Hradec, Jawa, Jindřichův Hradec, Nemocnice České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policista zachránil život cestou z nákupu. Před jeho autem spadl muž z mopedu  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.