Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Na jihu Čech bylo nejméně trestných činů od roku 2000. Vraždy se podařilo objasnit

, aktualizováno 3. února 2022, 10:30

Podle údajů Policejního prezidia České republiky bylo na území Jihočeského kraje loni celkem 7 484 trestných činů. To je nejnižší číslo od roku 2000. Meziročně se kriminalita snížila o 5,8 procenta. V kraji bylo osm vražd a všechny se podařilo objasnit.

Pokles zaznamenaly všechny kraje, mezi kterými se Jihočeský umístil na sedmém místě. „V roce 2021 byl v Jihočeském kraji zaznamenán historicky nejnižší počet trestných činů. K meziročnímu poklesu došlo ve všech okresech kraje s výjimkou okresu Jindřichův Hradec, ve kterém se počet registrovaných trestných činů zvýšil. Jihočeští policisté objasnili 65,5 procent trestných činů,“ uvedla Pavlína Kubíková z Krajské správy Českého statistického úřadu (ČSÚ) v Českých Budějovicích.

„S hrdostí můžeme konstatovat, že v pomyslném žebříčku objasňování trestné činnosti jsme na druhém místě v republice. Jihočeský kraj je tak velmi bezpečným teritoriem,“ informoval policejní mluvčí Jiří Matzner. Z jednotlivých okresů dosáhli nejlepších výsledků při objasňování kriminality písečtí policisté.

Více než 68 procent trestných činů spáchaných v kraji připadalo na obecnou kriminalitu, která v porovnání s minulým rokem poklesla o čtyři procenta. Do této oblasti spadají násilná trestná činnost, mravnostní trestná činnost a majetková trestná činnost.  

Policisté objasnili všech osm vražd

„V některých číslech se odráží skutečnost, že v průběhu loňského roku platila na našem území různá omezení ve spojitosti s pandemií covid-19, která výrazně omezovala mobilitu osob, konání veřejných akcí, provozování podniků a zařízení, ve kterých pravidelně dochází k větší kumulaci osob a tím i zvýšenému riziku výskytu trestné činnosti. Tato skutečnost je pravděpodobně také za poklesem například loupeží na území Jihočeského kraje,“ popsal Matzner.

Z celkového počtu trestných činů řešili policisté celkem 711 případů, které spadají do kategorie násilná kriminalita. Šlo hlavně o ublížení na zdraví a nebezpečné vyhrožování.

 „Krádeže vloupáním se na majetkové trestné činnosti v kraji v roce 2021 podílely z 33 procent, kdy převažovaly krádeže spojené s vloupáním do jiných objektů. Vykradeno bylo také 75 rodinných domů, 69 víkendových chat, 52 bytů a 59 obchodů,“ zmínila některé údaje Kubíková. 

Poklesla také činnost spojená s výrobou, pěstováním a držením drog. Loni bylo těchto případů 283, letos jich policisté zaznamenali 241. Objasněnost těchto událostí přesáhla 85 procent. 

„Mezi 190 mravnostními trestnými skutky bylo mimo jiné zaevidováno 49 případů znásilnění a celkem 61 případů pohlavního zneužívání. V kraji bylo v roce 2021 vyšetřováno osm vražd, přičemž všechny byly objasněny,“ dodala Kubíková. Podle údajů policie bylo v roce 2019 i 2020 shodně šest vražd a všechny se podařilo objasnit. Podrobné informace ke kriminialitě v regionu zveřejnili policisté na svých internetových stránkách. 

Vraždy v roce 2021 
Leden
- Jindřichův Hradec - pečovatel usmrtil klientku - odsouzen za usmrcení z nedbalosti
Duben - Netolice - muž usmrtil svoji přítelkyni - pachatel odsouzen
Květen - Dolní Skrýchov - muž usmrtil svoji známou - pachatel odsouzen
Červenec - Temelín - muž usmrtil svoji přítelkyni - soud probíhá
Červenec - České Budějovice - žena usmrtila svoji matku a nezletilou dceru - soud probíhá
Září - České Budějovice - muž usmrtil svoji sousedku - pachatel se oběsil ve vazební věznici
Říjen - Dolní Dvořiště - muž usmrtil svoji přítelkyni - ve vyšetřování
Prosinec - Vodňany - žena se pokusila usmrtit svého nezletilého syna - ve vyšetřování
Zdroj: Policie ČR

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky jižní čechy, policie, čsú, kriminalita, krádeže, vloupání, trestný čin, Česko, Jihočeský kraj, vražda, Policejní prezidium České republiky, České Budějovice, Český statistický úřad, Jindřichův Hradec, Policie České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jihu Čech bylo nejméně trestných činů od roku 2000. Vraždy se podařilo objasnit  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.