Počasí dnes17 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Soud v Českých Budějovicích řeší případ policisty, jenž při zásahu zastřelil muže

Českobudějovický krajský soud zahájil líčení s policistou Davidem Knapíkem, který před dvěma roky při zásahu v chatové oblasti na Jindřichohradecku zastřelil muže. Stíhaný je obžalovaný ze zabití a zneužití, za což mu hrozí desetileté vězení. Knapík dnes před soudem uvedl, že se cítí nevinný a muže zabít nechtěl. Soud bude pokračovat ve čtvrtek. Tragická událost se stala v srpnu 2020 v chatové oblasti u Smržova. Podle státního zástupce Knapík na muže, který byl opilý, vystřelil třikrát.

Policisté tehdy vyjížděli do chatové osady kvůli agresivnímu chování muže, jenž měl údajně konflikt se svou partnerkou. „Od kolegů jsme měli už před tím informace, že se jedná o problematický pár,“ řekl dnes Davíd Knapík. Když s kolegou přijížděli do osady, šel jim muž naproti.

Podle Knapíka se choval nejprve agresivně, ale následně se uklidnil a tvrdil, že s policisty pojede. Knapík s kolegou šli za jeho partnerkou. „Krvácela z intimních partií a říkala, že ji ale (muž) nezbil. Rozhodl jsem se, že jí zavolám záchranku,“ uvedl Knapík.

Po chvíli se k policistům začal blížit muž, jenž měl na obličeji plynovou masku. „Měl jsem v ruce pepřový sprej, ale v tu chvíli mi bylo jasné, že mi nepomůže. Proto jsem sprej odhodil, vzal jsem si zbraň, namířil na něj a vyzval ho, aby stál,“ řekl policista.

„Nebyl jsem si vůbec jistý, jestli jsem ho trefil“

Muž si prý následně sundal oblečení z horní části těla a následně i plynovou masku. Podle Knapíka se však stále nezastavoval a pokračoval v chůzi proti němu. „Navíc měl nějaký předmět ruce. Nevím, co to bylo, ale něco držel,“ řekl Knapík. Podle záznamu z místa, kdy policista krátce po činu hovořil s operačním důstojníkem, se však o předmětu v ruce nezmínil.

„Při prvním výstřelu jsem určitě nemířil na srdce, nechtěl jsem ho zabít. Měl jsem v hlavě, že střelím vedle něj a že budu mířit na spodní část těla. Po prvním výstřelu ale pokračoval proti mně. Pak jsem zbraň zvedl a střílel ještě dvakrát,“ řekl Knapík. Všechny tři výstřely se podle ně vešly do krátkého časového intervalu. Knapík uvedl, že jeho pozici komplikovala situace, že před mužem couval a navíc byl na místě blátivý terén.

Balistická expertiza však poukázala, že hned první střela zasáhla útočníka do srdce. Knapík dnes uvedl, že si přesné detaily už nevybavuje. „Ale nedokážu si to (balistickou expertizu) vysvětlit. Nebyl jsem si vůbec jistý, jestli jsem ho trefil,“ uvedl policista.

Knapík pracuje u policie od roku 2009. Od loňského roku je kvůli tragické události postaven mimo službu. „Lituji toho. Chtěl bych se omluvit všem pozůstalým. Rád bych to provedl jinak, ale nevím jak. Lituji ztráty lidského života,“ řekl Knapík. Pozůstalí požadují nemajetkovou újmu po policistovi v celkové výši více než osm milionů korun.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČTK / Václav Pancer

Štítky ČR, soud, policie, úmrtí, Jihočeský, FOTO, Krajský soud v Českých Budějovicích, České Budějovice, okres Jindřichův Hradec, Smržov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud v Českých Budějovicích řeší případ policisty, jenž při zásahu zastřelil muže  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.