Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Vraha našli mrtvého v římovské přehradě. Několik let starý případ policie stále neuzavřela

Unikátní cestou se rozhodla jít Policie České republiky při objasňování nevyřešených případů. Na letošní rok připravila kalendář, ve kterém každý měsíc popisuje dva nevyřešené případy. Několik kusů kalendářů pak policie rozdala ve věznicích a doufá, že odsouzení některý z případů rozpoznají nebo budou znát osoby, které by mohly mít s případem spojitost. V jednom z měsíců představuje policie případ z jihu Čech.

Popisovaný příběh se odehrál v pondělí 24. července 2006 v okrese Český Krumlov. Policie během vyšetřování jiného případu prohledávala Vodní nádrž Římov. Pod železobetonovým mostem, který spojuje Velešín a Svatý Jan nad Malší, tělo hledané ženy nenašli. Objevili ale mrtvého sedmatřicetiletého muže.

Po několika měsících se podařilo identifikovat, že se jedná o Romana Horáčka z Litoměřic. Horáček měl podle dřívějších vyjádření policie na rukou policejní pouta a k nim přivázanou třicetikilovou traverzu jako závaží. Před smrtí utrpěl mnohačetná zranění.

Horáček ale nebyl pro policii neznámou osobou. „Podrobnějším šetřením jsme zjistili, že Horáček byl několikrát soudně trestanou osobou. Už ve dvanácti letech pobodal sousedku loveckou dýkou. Tam bylo ale trestní stíhání vzhledem k věku zastaveno,“ popsal před lety pro Seznam Zprávy Jiří Růžička z Krajské správy Policie České Budějovice.

V roce 1992 už ale Horáček trestu neunikl. Objevil se jako podezřelý v případu dvojnásobné vraždy v Litoměřicích. „Obětmi byly dvě ženy, které byly uškrcené a uložené do vany. Jedno tělo leželo v prvním patře domu a druhé v přízemí. Zjistilo se, že bývalým manželem starší zavražděné je Roman Horáček. Druhou zavražděnou byla její sestra,“ popsal pro server v roce 2018 Martin Charvát z ústecké policie.

Horáček byl tehdy odsouzen na 15 let. K vraždě se ale nikdy nedoznal, připustil pouze, že v domě zavražděných žen byl.

Velkou roli v celém příběhu sehrál technologický pokrok a možnost zkoumání DNA. Díky tomu se totiž později podařilo zjistit, že Horáček bude mít na svědomí další vraždu z roku 1990. Tehdy měl zabít lékařku v litoměřické nemocnici, kde pracoval jako sanitář.

Než se ale policii podařilo Horáčka obvinit, soud ho podmínečně propustil. Vrah nejspíš tušil, že se policie případem znovu zabývá, a tak ihned po propuštění utekl. Skrývat se měl na okraji Českých Budějovic, kde mu osoba, se kterou se seznámil ve výkonu trestu, zajistila podnájem. Ani zde Horáček nevedl příkladný život. Věnovat se spolu s komplicem měl krádežím.

V červnu 2006 policisty z Ústí nad Labem kontaktovali kolegové z jižních Čech, že našli Horáčka mrtvého. Mezi podezřelé patřil právě jeho komplic, u kterého bydlel. Vraždu recidivisty se mu ale prokázat nepodařilo. Případ tak stále zůstává nevyřešený.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zdeněk Kubeš, via Wikimedia Commons | Zdroj Vězeňská služba České republiky, Policie ČR, Seznam Zprávy

Štítky krimi, policie, případ, Roman Horáček, policejní kalendář, vyšetřování, Policie České republiky, Česko, vražda, Litoměřice, Český Krumlov, České Budějovice, Římov, Jiří Růžička, Velešín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vraha našli mrtvého v římovské přehradě. Několik let starý případ policie stále neuzavřela  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.