Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Láďo, děkujem! Dezinformátora Vrabela doprovodili na soud jeho příznivci

U Obvodního soudu pro Prahu 1 začal proces s pořadatelem protivládních demonstrací a dezinformátorem Ladislavem Vrabelem. Ten se měl dopustit šíření poplašné zprávy výroky o plánovaném jaderném útoku Česka na Ruskou federaci. Vrabel žijící v Srbsku jednání považuje za politický proces.

Vrabela na Ovocný trh přijela podpořit zhruba stovka příznivců. I proto jednání probíhalo v největší síni s kapacitou zhruba 26 osob. Kdo se do soudní síně nedostal, čekal venku a okny se snažil nahlížet dovnitř. Z toho důvodu soudce na začátku jednání nechal zavřít okenice. Vrabela příznivci vítali hromadný skandováním pokřiku „Láďo, děkujem“ a „My chceme mír.“ Naopak hlasitým bučením a pokřikováním reagovali na přítomnost štábu České televize a Radka Bartoníčka, redaktora portálu Aktuálně.cz. „Ať už se na nic neptá, jdu do něj strčit,“ pronesl v davu jeden z mužů a nenápadně strčil do redaktora tázajícího se Vrabela. Při tom předstíral, že se ohýbá ke své botě, na které si chce zavázat tkaničku.

Hodinový monolog

Samotné jednání začalo pár minut po deváté hodině ranní. Vrabel se měl podle obžaloby dopustit šíření poplašné zprávy tím, že v jednom ze svých videí koncem minulého roku řekl, že „naše vláda chce útočit na Ruskou federaci jadernými hlavicemi ze stíhaček.“ Kvůli tomu ho zadržela policie 21. ledna. Po výslechu byl propuštěn na svobodu. 

„Cítím se absolutně nevinen. Co se týče toho, co je mi kladeno za vinu, měl jsem způsobit lidem strach z války. Taky mám strach z války mezi Ruskou federací a Českou republikou. Proto dělám demonstrace za mír a veřejná vystoupení,“ řekl na úvod své obhajoby Jihočech Ladislav Vrabel. I proto přišel na jednání s rozkvetlým zlatým deštěm v ruce, plackou s nápisem mír na saku a po jednání měl v plánu s příznivci vypustit v Praze bílou holubici.

Ve své obhajobě se odkazoval také na slova premiéra Petra Fialy. „Ve veřejném prostoru máme svobodu slova a dívám se, jak je uplatňována. Vidím, jak náš premiér Petr Fiala říká, že jsme ve válce a není to šíření poplašné zprávy. Ve válce nejsme. Pokud není trestně stíhaný premiér Fiala, tak odkazuji na rovný přístup,“ dodal.

Vrabelův monolog v úvodu jednání trval téměř hodinu. Několikrát se odkazoval na informace Scotta Rittera, komentátora a spisovatele, bývalého zpravodajského důstojníka námořnické pěchoty Spojených států a zbrojního inspektora OSN. Ten je nyní kritikem války v Iráku a zahraniční politiky USA na Blízkém východě. Před dvanácti lety byl Scott Ritter odsouzen za opakovaný sexuální delikt s nezletilou osobou. Právě Scott Ritter měl v jednom z videí prohlásit, že právě Vrabelem zmiňované stíhačky F35 jsou vhodné pro nošení a shazování jaderných hlavic.


Ladislav Vrabel a jeho příznivci u soudu v Praze.

Politický proces

Pořadatel protivládních demonstrací proces považuje za politický. „Vnímám to jako snahu o umlčení opozice, jako politický proces. Chtěl jsem upozornit na to, co mohlo občanům způsobit vážnou újmu. Z mého pohledu to bylo dosti metaforické vyjádření. Používá ho například premiér, proto bych ho chtěl používat i já,“ doplnil Vrabel. Strach u veřejnosti podle svých slov nevyvolal on, ale vláda, která oznámila, že nakupuje letadla F35.

Na vynesení rozsudku si Vrabel ještě počká. Soudce po dvou horninách jednání odročil na 27. dubna, kdy by mělo proběhnout přehrávání dalších videí navržených obhajobou.

Pro Vrabela to není první letošní soudní jednání. Minulý týden vyhlásil soud konkurz na jeho majetek. Předcházelo tomu lednové zrušení jeho oddlužení. Podle soudce Zdeňka Strnada se nesnažil co nejvíc uspokojit své věřitele. Navíc napomohl vyvést část peněz, které insolvenční správce zahrnul do majetkové podstaty. O neochotě Vrabela splatit své dluhy svědčí také to, že z dluhu 2,7 milionu korun splatil za 17 měsíců 14 500 korun. Pro úspěšné oddlužení je potřeba splatit 30 procent dluhu.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michael Daněk, Honza Faltus

Štítky Ladislav Vrabel, Praha, soud, poplašná zpráva, dezinformace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Stefan

Kremloidní idiot a jeho lůza!

Čtvrtek, 2. března 2023, 18:46Odpovědět

Láďo, děkujem! Dezinformátora Vrabela doprovodili na soud jeho příznivci  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.