Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V dodávce vezl cizinec živé i mrtvé ryby a další vodní živočichy. Mířil do Rakouska

Jihočeští veterináři a celníci odhalili dodávku, která vezla ve zcela nevhodných podmínkách živé a mrtvé ryby, další živé vodní živočichy a potraviny živočišného původu. Řidič dodávky, cizí státní příslušník, uvedl, že zásilka mířila do Rakouska. Většinu produktů vezl z pražské tržnice SAPA autem, které nemělo chladicí zařízení. Cizinec vezl i 12 kaprů, které koupil cestou v jižních Čechách, většina z nich už byla navíc mrtvá. Přepravci hrozí pokuta až 50 milionů korun.

Dodávku zastavili veterináři a celníci v Kaplici. „V jednom z termoboxů cizinec přepravoval 12 kaprů, které zakoupil cestou v jižních Čechách. Na rybách byly zjevné známky po provedeném omráčení úderem tupým předmětem na temeno hlavy, kapři nebyli vykrveni. Deset kaprů bylo v době kontroly mrtvých. Dva však stále jevili známky života, konkrétně nouzové dýchání a zachovalý oční reflex," uvedl mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

Veterináři cizinci nařídili, aby dva žijící kapry okamžitě usmrtil a ukončil tak jejich utrpení. Dodávka také vezla 15 kilogramů živých krabů a pět kilogramů živých mlžů z areálu tržnice Sapa. Vodní živočichové byli v polystyrenových bednách. Přepravce k nim nebyl schopný při kontrole předložit doklady, které by prokazovaly jejich původ. Veterinární inspektoři nařídili přepravci, aby kraby a mlže usmrtil povoleným způsobem a pak se postaral o jejich likvidaci v asanačním podniku. Likvidace čeká také sedm kilogramů vepřových uší, které řidič vezl a neměl k nim žádné doklady.

Vedle pokuty ve správním řízení bude další postih přepravce, a to za porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání, řešit obecní úřad Kaplice.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky zdraví, chov, clo, kontrola, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V dodávce vezl cizinec živé i mrtvé ryby a další vodní živočichy. Mířil do Rakouska  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.