Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Útoky v nemocnicích jsou v Česku spíše ojedinělé. Ten v Českých Budějovicích ale není jediným v kraji

Případy vážného napadení ostatních pacientů nebo personálu nemocnic jsou v České republice spíše ojedinělé. Dnešní útok v českobudějovické nemocnici nebyl prvním na jihu Čech. V roce 2005 zaútočil agresivní muž v táborské nemocnici na přivolané policisty. Nejtragičtějším incidentem je střelba v ostravské fakultní nemocnici v roce 2019. Tehdy dvaačtyřicetiletý střelec sedm lidí zabil, dva zranil a poté spáchal sebevraždu.

V Česku došlo za posledních dvacet let k devíti případům napadení pacientů nebo personálu nemocnic, které skončily zraněním nebo smrtí. Tím nejstarším je incident z května 2003, kdy pacient napadl v ordinaci v Praze na Vinohradech psychiatra. Lékař tehdy utrpěl těžká zranění. Útočník se vyhnul trestnímu stíhání, protože mu soud už dříve kvůli nepříčetnosti uložil ochrannou ústavní sexuologickou léčbu. Psychiatr se později domohl u soudu více než čtyřmilionového odškodnění za nečinnost policie. Na hrozící nebezpečí totiž několikrát upozorňoval, ochrany se ale nedočkal. 

V lednu 2010 šestatřicetiletý muž, hospitalizovaný na psychiatrické klinice v Praze na Karlově kvůli maniodepresivnímu stavu, zkopal a usmrtil jiného pacienta. Soud mu později nařídil ochrannou ústavní léčbu.

Ve Fakultní nemocnici v Olomouci zemřel v listopadu 2015 psychicky nemocný muž, který surově napadl sanitáře. S použitím paralyzéru ho zpacifikovali policisté. 

V březnu 2019 ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady postřelil jeden z pacientů dva lidi. Čtyřiasedmdesátiletý muž se tehdy pohádal se dvěma pacienty, kteří s ním sdíleli pokoj. Jeden z nich zemřel. Střelec po činu odmítl vypovídat, policie ho poslala do vazby a začala trestně stíhat. Koncem dubna pachatel zemřel v pankrácké věznici.

Nejtragičtějším incidentem je střelba v čekárně polikliniky ostravské fakultní nemocnice, ke které došlo 10. prosince 2019. Tehdy dvaačtyřicetiletý střelec sedm lidí zabil, dva zranil a poté spáchal sebevraždu. 

Střílelo se také v lednu 2020 v nemocnici ve Slaném, kde pacient napadl pracovníka ochranky. Postřelil ho do nohy. Podle policie měl pacient nůž a zaměstnance nemocnice i ochranku ohrožoval na životě. O měsíc později v pelhřimovské nemocnici dvaasedmdesátiletý muž pořezal nožem o devět let mladšího muže, se kterým ležel na oddělení. Útočník byl převezen na vyšetření k psychiatrovi. V květnu 2020 napadl útočník zdravotní sestru v nemocnici v Nymburku lopatou. Motivem činu pachatele mělo být dostat se do vězení. Žena skončila s úrazem hlavy v nemocnici.

Útoky, které se obešly bez zranění

Některé další útoky se naštěstí obešly bez zranění. V táborské nemocnici zaútočil v září 2005 agresivní muž na přivolané policisty. Jednomu z nich z opasku vytrhl služební zbraň a šestkrát z ní vystřelil. Střelná zbraň figurovala i ve dvou dalších útocích z roku 2014. Nejprve v červnu střílel pacient ostravské fakultní nemocnice, který zbraň sebral pracovníkovi ochranky, podruhé pak v září jen vyhrožoval se zbraní v ruce opilý muž v pražské střešovické nemocnici. V listopadu 2020 ohrožoval třiašedesátiletý muž nožem a střelnou zbraná zdravotníky benešovské nemocnice. Policie muže obvinila z nebezpečného vyhrožování a výtržnictví, za což mu hrozily až tři roky vězení. Státní zástupkyně později stíhání muže pro jeho nepříčetnost v době spáchání skutku zastavila.

V červnu loňského roku se střílelo v třinecké nemocnici, kde byli při incidentu zadrženi dva muži. Mladší z mužů hrozil pracovníkům ostrahy samonabíjecí puškou a chtěl po nich, aby si lehli. Když neuposlechli, tak ze zbraně vystřelil do země. Při střelbě nikdo nebyl zraněn.

Poslední incident z českobudějovické nemocnice

Na psychiatrickém oddělení českobudějovické nemocnice v pátek odpoledne zasahovala policie. Muž tam mačetou zaútočil na personál a zranil čtyři osoby. Policie o tom informovala na svém twitterovém účtu. Muže se podařilo zadržet. Ředitel nemocnice...

Posledním incidentem je dnešní útok v českobudějovické nemocnici, kde měl návštěvník psychiatrie mačetou zaútočit na zaměstnance nemocnice. Zranit měl zdravotní sestry a sanitáře. Zaměstnancům se podařilo útočníka znehybnit. Muže zadržela policie. K případu zatím odmítla sdělovat bližší informace.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky kriminalita, nemocnice, České Budějovice, zranění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Útoky v nemocnicích jsou v Česku spíše ojedinělé. Ten v Českých Budějovicích ale není jediným v kraji  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.