Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jihočeská policie letos do srpna zachytila dva nelegální migranty

Jihočeská policie za prvních osm letošních měsíců zachytila dva nelegální migranty. Loni jich ve stejném období bylo sedm. Přestože jde o statistický pokles, nelegální migrace podle policistů nijak nepoklesla. Dnes policisté kontrolovali hlavní tah z Rakouska na Jindřichohradecku.

Na ilegální migraci se dnes dopoledne na silnici I/24 u Majdaleny na Jindřochohradecku zaměřili policisté ve speciální akci. Hlavní tah pro pohyb nelegálních migrantů z Rakouska vede podle policie hlavně po dálnici D1. Silnice I/24 je vedlejší, ale i přesto frekventovanou trasou. „Je to vedlejší trasa, po níž mohou auta nelegálně převážet osoby cizích států, které by se chtěly usadit buď v České republice nebo pokračovat dále na západ," řekl dnes policejní mluvčí Milan Bajcura.

Nejčastěji jde podle něj o příslušníky států Blízkého východu, kteří často přes Česko pokračují do jiných států. V České republice policie za prvních osm měsíců letošního roku zachytila jen dva nelegální migranty. V minulém roce jich bylo sedm. Podle Bajcury se ale nedá mluvit o poklesu nelegální migrace. „Jedná se jen o počty zachycených, ale ve skutečnosti je ten pohyb vyšší," uvedl policejní mluvčí Milan Bajcura.

V Rakousku například tento týden zachytili policisté podle serveru ORF 38 uprchlíků, včetně osmi dětí. Gerald Tatzgern z Spolkového úřadu kriminální policie pro server uvedl, že cílovými zeměmi jsou pro tyto lidi Německo, Nizozemsko a Švédsko. „Z pohledu pašeráků se zřejmě rozproudí byznys, protože říkají, že je snadnější přístup k azylu. a sociální dávky tam,“ řekl ORF.

Německá spolková policie za prvních šest měsíců tohoto roku evidovala v Sasku na 10 tisíc případů nelegálního vstupu žadatelů o azyl. Celkově pak z Česka do Německa ilegálně přišlo v první polovině roku 4551 lidí. Z velké části jde o občany Sýrie, Afghánistánu a Turecka, kteří do Německa míří po takzvané balkánské trase a v čím dál větší míře opět také z Běloruska.

Při tranzitní migraci zadržela česká policie během prvních šesti měsíců letošního roku 799 lidí, meziročně o 106 méně. Na vnější schengenské hranici, tedy na mezinárodních letištích, policisté zachytili 201 lidí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Redakce

Štítky policie, krimi, migrace, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeská policie letos do srpna zachytila dva nelegální migranty  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.