Počasí dnes22 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Soud vyslýchal svědky v případu úmrtí dvou žen v Alpách. Vypovídal i otec jedné z nich

Výslechem svědků dnes pokračoval soud s dvěma muži, jejichž vinou podle jihočeské policie zemřely dvě ženy při horských výstupech v rakouských Alpách. Muži podle kriminalistů vedli výpravy nelegálně. Před soudem dnes vypovídal otec jedné z dívek.

Před soudem dnes vypovídal Josef Ženíšek, jehož dcera zahynula v srpnu 2020, když vyrazila na ferratu Drachenwan. Výstup pořádal formou zájezdu šestatřicetiletý Dalibor Urban, který měl sice licenci národního horského průvodce, pro organizaci podobné akce v zahraničí ale nebyla kvalifikace dostatečná. Šestratřicetiletá žena se měla při sestupu zřítit z výšky kolem 50 metrů. Podle obžalovaného Dalibora Urbana šlo o nešťastnou náhodu. 

„Když k tragédii došlo, nepřipouštěli jsme si, že by tam mohlo nastat nějaké pochybení. Ale když jsme se dozvěděli, že se to stalo i rok před tím, tak jsme podali obžalobu," uvedl dnes před soudem Josef Ženíšek.

U soudu také řekl, že podle jedné z účastnic akce měla jeho dcera problémy už při výstupu nahoru. „Byla vyčerpaná, nemuselo to být uklouznutí. Už prý před tím párkrát škobrtla, pád mohlo způsobit vyčerpání," uvedl. Podle obžaloby Urban nevěnoval pozornost jejímu kritickému stavu a ignoroval, že žena nemá například vhodnou obuv.

Nešlo ale bohužel o první tragický případ. Ten první se stal v roce 2019 v Rakousku na ferratě Wilddfrauensteig. Obviněný sem měl zorganizovat výpravu pro dvě desítky zájemců. I přesto, že měl být na celé akci přítomen, nakonec se jí kvůli zranění nezúčastnil a zastoupil ho kamarád z Českého Krumlova. Ten ale nebyl kvalifikovaným průvodcem a podle policie nejspíš ani neměl dostatečné zkušenosti pro vedení takového počtu lidí.

Okresní soud v Českých Budějovicích dnes začal projednávat případ dvou mužů, jejichž vinou podle policie zemřely dvě ženy v Alpách. Muži podle kriminalistů v minulých letech organizovali zájezdy do rakouských Alp, při kterých ženy zemřely. Hrozí...

Tehdy měla čtyřiadvacetiletá žena uklouznout a zřítit se ze skály z výšky 150 metrů. I ona během výpravy zahynula. Druhý obžalovaný Jan Linhart podle obžaloby mimo jiné nereagoval na předpověď počasí a výskyt bouřek v daný den. „Při příjezdu na místo bylo jasné počasí. Až později, když už jsme byli na výstupu, se v dáli objevily mraky a začalo pršet. Největší problém byl ale (vysoký) počet lidí ve skupině, která byla dynamická. Pokud by bylo méně účastníků, dalo by se to zvládnout lépe," řekl dnes před soudem jeden z účastníků výstupu Karel Hebík, jenž část lidí do Rakouska vezl.

Urban a Linhart jsou obžalovaní za nedbalostní usmrcení dvou žen. Hrozí jim až šestileté vězení. Soud bude pokračovat výslechem dalších svědků.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Elmira Talířová

Štítky Rakousko, soud, rekreace, úmrtí, Jihočeský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud vyslýchal svědky v případu úmrtí dvou žen v Aplách. Vypovídal i otec jedné z nich  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.