Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Lyžař utrhl lavinu v přísně chráněné rezervaci CHKO Šumava, zůstal zavalený pod sněhem

Horští záchranáři vyprošťovali mladého lyžaře, který utrhl lavinu v takzvané NO GO zóně chráněné oblasti u Černého jezera na Šumavě. Při pádu přišel o lyže a zůstal uvězněný pod zhruba metrovou vrstvou sněhu.

Lavina se pod mladým lyžařem uvolnila kolem jedné hodiny odpoledne. Podle mluvčího Horské služby nebyla příliš velká, ale mladého muže částečně zasypala a sebrala mu lyže. Pomoc si zvládl mladík přivolat sám.

„Na místě bylo kolem metru sněhu, v návějích ještě více. Terén jako takový je velmi nepřístupný a nebezpečný. Muž byl v dobrém zdravotním stavu, ale bez lyží nebyl schopen se z prostoru dostat,“ uvedl jeden ze zasahujících záchranářů. K události došlo v přísně chráněné přírodní rezervaci CHKO Šumava.

Přestože je Šumava obecně vnímána jako nelavinové pohoří, při běžné zimě se každoročně uvolní několik lavin. I proto má Horská služba Šumava v lavinových katastrech Černého, Čertova a Plešného jezera dva lavinové preventisty, kteří pravidelně lavinovou situaci na místě monitorují.

„Pro kvalitní zásah Horské služby v těchto NO GO zónách je rozhodující terén perfektně znát. Je velmi složitě přístupný a profil je velmi členitý. Bez jeho znalosti je tam pohyb nejen pro turisty, ale i pro záchranáře nebezpečný. Proto je pro nás klíčové se v tomto terénu pravidelně pohybovat, cvičit, provádět lavinové měření, chodit na kontroly, zkrátka být v rajónu fyzicky přítomni,“ dodal náčelník Horské služby Šumava Michal Janďura.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Horská služba Šumava

Štítky utrhl lavinu, CHKO Šumava, černé jezero, skialpinista, Národní park, turistické stezky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lyžař utrhl lavinu v přísně chráněné rezervaci CHKO Šumava, zůstal zavalený pod sněhem  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.