Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Úterý 17. září 2024  |  Svátek má Naděžda
Bez reklam

Recidivista, který podpálil biofarmu u Lipna, si odpyká devět let vězení

Recidivista Vladimír Kettner, který svému zaměstnavateli úmyslně zapálil biofarmu u Lipna, si odpyká devět let ve věznici se zvýšenou ostrahou. Rozhodl pražský vrchní soud, který zamítl Kettnerovo odvolání. Muž objekt zapálil ze msty, vinu přiznal. Podle pravomocného rozsudku reagoval žhářstvím na výtky ohledně své pracovní morálky a pití alkoholu. Majiteli a pojišťovně má uhradit škodu přesahující 11 milionů korun.

„Obžalovaný se již po dlouhá léta dopouští typově pořád stejné trestné činnosti. Byl opakovaně odsouzen, byť jeho jednání byla kvalifikována podle mírnějších ustanovení trestního zákoníku - zejména jako poškozování cizí věci. Nicméně v mnoha případech tam byl oheň a motiv pomsty," konstatoval předseda odvolacího senátu Michal Hodoušek.

U biofarmy Slunečná u Želnavy na Prachaticku zasahovali hasiči večer 18. srpna 2023. Tehdy uvedli, že plameny zasáhly hlavně stodolu s uskladněnými balíky slámy a sena. Podle majitele oheň zničil pracovní zázemí farmy, stroje, sklad dřeva, zásobu sena a dřeva i stáje pro zvířata.

Jihočeští hasiči zasahovali včera večer u požáru zemědělských objektů v Želnavě na Prachaticku. Šlo o stodolu, ve které byly balíky slámy a sena. Uvnitř naštěstí nikdo nebyl. Předběžná škoda se odhaduje na sedm milionů korun.

Recidivista Vladimír Kettner u soudu souhlasil s tím, že založení ohně v přístřešku u stodoly bylo záměrné. Nedaleko ohniska požáru se nacházel i penzion s ubytováním a restaurací. Českobudějovický krajský soud Kettnera letos v červnu uznal vinným z úmyslného obecného ohrožení a poslal ho do přísnějšího typu věznice. Právě proti tomuto zařazení se třiačtyřicetiletý muž bránil u vrchního soudu.

„Je tam minimální možnost pracovního zařazení. Jsem člověk, který je zvyklý pracovat, a mohl bych po dobu, kdy budu vězněn, alespoň málem přispět k náhradě škody. Člověk je tam zavřený s vrahama, nepatřím tam. Mám obavy o svůj život a zdraví," řekl odvolacímu senátu. Zároveň odmítl tvrzení svého někdejšího zaměstnavatele, že jeho čin byl rasově motivovaný. „Nejsem radikálně smýšlející člověk," prohlásil s tím, že svého skutku lituje.

Podle Hodouška ale recidivista Kettner nesplňuje podmínky pro umístění do mírnějšího vězeňského režimu. „Ve věznici s ostrahou již pan obžalovaný vykonal několik trestů a zjevně to žádný pozitivní vliv nemělo," poznamenal soudce. Právě možnost nápravy je podle něj při zařazování odsouzeného jedním z nejdůležitějších hledisek. Doplnil, že přiznání viny už českobudějovický soud zohlednil ve výši trestu uloženého při spodní hranici sazby - Kettnerovi hrozilo osm až 15 let odnětí svobody.

Majiteli farmy musí odsouzený nahradit 3,7 milionu korun, pojišťovně 7,8 milionu. Se zbytkem vznesených nároků odkázal trestní soud poškozené do občanskoprávního řízení.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky krimi, policie, recidivista, farma, Lipno, požár

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Recidivista, který podpálil biofarmu u Lipna, si odpyká devět let vězení  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.