Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Úterý 8. října 2024  |  Svátek má Věra
Bez reklam

Zloděj okradl zloděje. Českobudějovičtí strážníci rozpletli opravdu netradiční krádež kola a koloběžky

Hlídka českobudějovických strážníků se zasadila o rozpletení překvapivě komplikovaného případu krádeže jízdního kola a elektrokoloběžky. Na první pohled banální a nesouvisející incidenty se proměnily v příběh plný nečekaných zvratů a překvapivých odhalení.

Hlídkám českobudějovické městské policie se během jediného večera podařilo rozplést téměř detektivní případ odcizeného kola a jedné elektrokoloběžky. Díky jejich pohotové reakci se oba dopravní prostředky vrátí do rukou jejich majitelů. Jednomu z nich dokonce po osmnácti letech.

Vše začalo v neděli 6. října krátce před osmou hodinou večerní, když hlídka městské policie prováděla kontrolu ulice Na Mlýnské stoce. Strážníci tam spatřili muže sedícího na lavičce a vedle něj opřené jízdní kolo. Pojali důvodné podezření, že se jedná o kradené kolo a rozhodli se to ověřit.

Kolo se pohřešovalo 18 let

„Od muže sedícího na lavičce se strážníci dozvěděli, že na kole sem přijel jeho známý, který se chtěl svézt na jeho nové elektrokoloběžce. Když se však muž se zapůjčenou elektrokoloběžkou nevracel, bylo zřejmé, že se již ani vrátit nehodlá,“ popsala mluvčí Městské policie České Budějovice Věra Školková nečekané odhalení.

Strážníci následně ověřením výrobního čísla na rámu jízdního kola zjistili, že kolo bylo opravdu odcizeno jeho původnímu majiteli, a to již v roce 2006. Strážníci proto na místo přivolali hlídku Policie ČR, která si kolo i celý případ převzala k dalšímu šetření.

Tím však celý spletitý případ teprve začal. O necelou hodinu později spatřila jiná hlídka městské policie v Jirsíkově ulici projíždět muže na elektrokoloběžce bez povinného osvětlení. Když strážníci muže zastavili, okamžitě pojali podezření, že se jedná o právě odcizenou elektrokoloběžku. To se také o několik minut později skutečně potvrdilo. Případ však nebyl tak jednoduchý, jak by se mohlo zdát. Osmatřicetiletý muž na koloběžce se totiž strážníkům po opakovaném tvrzení, že koloběžku koupil asi před měsícem, svěřil se zápletkou, za kterou by se nemusel stydět ani úspěšný filmový scénárista.

Koloběžku ukradli dvakrát za jednu noc

„Muž policistům sdělil, že před několika minutami byl svědkem toho, jak neznámý muž přijel na koloběžce k českobudějovickému Výstavišti, rozhlédl se, zda ho nikdo nevidí, a následně schoval koloběžku do křoví a odešel. Sám nálezce pak nelenil, koloběžku z křoví vyprostil a když na ní ujížděl pryč, zastavila ho k jeho smůle hlídka městské policie. O jeho tvrzení, že ji chtěl odevzdat jako nález, se však již dalo pochybovat,“ přiblížila případ Školková.

K policejní hlídce se následně připojil muž, kterému koloběžka zmizela z očí ve chvíli, kdy si ji půjčil jeho známý. Své vlastnictví dopravního prostředku doložil dokladem o koupi a svůj dopravní prostředek si od strážníků převzal.

„Osmatřicetiletý muž, který odcizil elektrokoloběžku prvnímu zloději, se bude z přestupku proti majetku zpovídat správnímu orgánu. Pátráním po původním pachateli obou krádeží se budou zabývat policisté,“ doplnila Školková.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jana Kroneislová

Štítky krimi, krádež, zloděj, koloběžka, kolo, výstaviště, české budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zloděj okradl zloděje. Českobudějovičtí strážníci rozpletli opravdu netradiční krádež kola a koloběžky  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.