Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Táborský soud opět otevírá případ konkurzního soudce Berky

Táborský soud dnes po pěti letech znovu otevírá případ ústeckého soudce Jiřího Berky, který je spolu s dalšími lidmi podezřelý z konkurzních podvodů.

Podstatou kauzy je podezření, že Berka ve spolupráci s dalšími lidmi poslal na základě zfalšovaných dokumentů do konkurzu deset firem, čímž podle žalobce způsobil škodu 264 milionů korun. Kauza se táhne od roku 2003 a pozastavila ji i prezidentská amnestie v lednu 2013. 

Táborský soud začal případ řešit v září 2006. O čtyři roky později Berku nepravomocně odsoudil na devět let, stejný trest dostali i obžalovaní Daniel Thonat a Vladislav Větrovec. Nepodmíněné tresty v rozmezí od 6,5 roku do osmi let si vyslechlo dalších pět mužů.

Obžalovaní působili jako soudci, konkurzní správci, podnikatelé nebo soudní znalci. Sedm z nich se odvolalo. Případem se pak zabývaly nejvyšší i vrchní soud, které kauzu vrátily do Tábora. Než se tamní soud k projednání dostal, zastavila kauzu amnestie. O jejím rozsahu však potom rozhodl nejvyšší soud.

Amnestie z roku 2013 se na některé činy v kauze vztahuje, ale jde jen o zlomek z původní obžaloby. Předseda senátu táborského soudu Zdeněk Kučera zatím neuvedl, jak dlouho bude soud případ řešit. Žaloba se nyní týká 12 lidí.

Zdroj: ČTK

Štítky Zdeněk Kučera, Tábor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Táborský soud opět otevírá případ konkurzního soudce Berky  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.