Počasí dnes22 °C, zítra14 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Zloděj ukradl z výstavy v Budějcích historické šperky

Několik historických stříbrných šperků ukradl neznámý zloděj na českobudějovické výstavě Legiovlaku. Replika soupravy, s níž cestovali za první světové války členové československých legií, stojí na českobudějovickém nádraží.

Šperky někdo ukradl ve středu v odpoledních hodinách. Historická cena odcizených předmětů není přesně vyčíslena. Nejde o první krádež. Na konci srpna v Praze z Legiovlaku zmizelo 12 originálních legionářských medailí.

V Českých Budějovicích se z expozice ztratily dva náramky, přívěšek k hodinkám, pamětní medaile, čtyři brože a kulatý náramek se dvěma přívěšky. Všechny předměty pocházely z éry první světové války a jejich stáří se pohybuje kolem 90 let. Mluvčí jihočeských policistů Milan Bajcura uvedl, že na volně přístupné výstavě zloděj vytlačil sklo u vitríny, v níž historické šperky byly.

Legiovlak je součástí projektu Legie 100, který má připomenout odkaz zakladatelů moderního státu. Do roku 2020 projede celou Českou republiku a zavítá i na Slovensko. Mezi zrekonstruovanými vagóny je i obytný vůz, plošinový vůz s obrněným automobilem nebo sanitní vagón.

V každém z vagonů jsou výstavní panely a trojrozměrné předměty, které přibližují život a boj československých legionářů na Transsibiřské magistrále. Legiovlak zůstane v Českých Budějovicích do pondělí 28. září, což je o den déle, než bylo původně plánováno.

Zdroj: ČTK

Štítky šperk, výstava, České Budějovice, první světová válka, Praha, Česko, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Frodo kocour

Ne že bych fandil musulmanům, ale takovémuhle šmejdovi by to useknutí ruky nejspíš neškodilo, rozhodně by se mu příště kradlo hůř.

Pátek, 25. září 2015, 21:00Odpovědět

Zloděj ukradl z výstavy v Budějcích historické šperky  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.