Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

Medaili Za zásluhy získali od prezidenta Miloše Zemana i tři Jihočeši

Každoročně předává 28. října ve Vladislavském sále prezident vyznamenání osobám, které se nějakým zásadním způsobem přičinily pro blaho státu. Jde o osobnosti z politiky, kultury, sportu, armády, ale také o normální lidi, kteří si za své činy zaslouží ocenění. Ačkoliv jde někdy o kontroverzní rozhodnutí, letos mezi vyznamenanými nechyběli ani tři Jihočeši.

Jiří Mánek (5. 9. 1972)

Medailí Za zásluhy o stát ocenil prezident Miloš Zeman třiačtyřicetiletého bývalého ředitele Správy Národního parku a Chráněné krajinné oblasti Šumava Jiřího Mánka. Vyrostl na Horské Kvildě, od roku 1996 pracoval 10 let na Správě NP a CHKO Šumava. V roce 2004 se stal náměstkem. Tam se znovu vrátil v roce 2011, kdy se stal opět náměstkem. První červencový den roku 2012 byl jmenován ředitelem. Na konci dubna 2014 ho odvolal ministr Richard Brabec, jenž se neztotožnil s jeho pohledem na směřování parku. Později se zjistilo, že za peníze Správy NP a CHKO Šumava studoval program MBA. Od doby, kdy byl odvolán, bylo rovněž otevřeno několik kauz, které byly spojeny s rozhodnutím mimo zákonný rámec. Jiří Mánek je ženatý a má tři děti.

Pavel Šporcl (25. 4. 1973)

Dvaačtyřicetiletý rodák z Českých Budějovic získal Medaili Za zásluhy o stát v oblasti umění. Pavel Šporcl je český houslový virtuóz známý po celém světě, který se proslavil také svým výstředním a velmi neformálním oblékáním. Je laureátem mnoha významných houslových soutěží. Aby ne, hudebník s tradičním šátkem na hlavě studoval houslovou hru po konzervatoři a AMU i na univerzitách v USA. Hraje na modré housle, které si nechal vyrobit od houslaře Jana Špidlena. Jeho partnerkou je Barbora Kodetová.

Milan Teplý (26. 3. 1949)

Ocenění Medailí Za zásluhy o stát v oblasti hospodářské se dočkal i předseda představenstva a generální ředitel společnosti Madeta Milan Teplý. Zkušený byznysmen se zásadně přičinil o rozšíření exportu mléčných výrobků. V Madetě začal pracovat téměř před čtyřiceti lety (v roce 1976 šlo ještě o Jihočeské mlékárny, pozn. autora), po sametové revoluci společnost zprivatizoval. Jeho firma hodně pocítila loňské embargo na dovoz západních potravin do Ruska, ale i další těžké zkoušky trhu. Přesto jde o největší tuzemskou mlékárnu u nás. Pozici generálního ředitele zastává už od roku 1990, podle svých slov už ale hledá svého nástupce.

Který z oceněných si nejvíce zasloužil vyznamenání od prezidenta?

Celkem hlasovalo191 čtenářů

Foto upload.wikimedia.org

Štítky Miloš Zeman, Jiří Mánek, Národní park Šumava, Pavel Šporcl, Milan Teplý, Madeta, Richard Brabec, Sametová revoluce, Horská Kvilda, Barbora Kodetová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Medaili Za zásluhy získali od prezidenta Miloše Zemana i tři Jihočeši  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.