Podzimní víkendové dny jsou jako stvořené pro hledání nových společných rodinných zážitků a prožitků. Takovým zážitkem může být nedělní oběd, který neproběhne u rodinného stolu a nepředchází mu dopoledne v kuchyni. Inspiraci pro zážitek z poznávání nových gastronomických možností i zajímavého prostředí přináší naše následující tipy Kam v neděli na oběd.
Zajímavou exkurzi do doby a chutí středověku nabízí budějcká restaurace Alchymista. Vyhlášená restaurace v ulici U tří lvů má vkusný historizující styl, který najdete jak v interiéru, tak na jídelním lístku. U bytelných stolů můžete obdivovat alchymistickou pec, erby Rožmberků na klenbě stropu nebo nápadité názvy staročeských jídel. Při výběru si můžete připadat jako středověcí rytíři, kteří právě zasedli k hostině. Ráčíte hodovat na Rapíru arciknížete Matyáše, nebo snad raději Koury pretované na šalši? Pro mlsné rytíře rodu Budějckého jest nachystána i Bašta jeho Výsosti Rudolfa II, Flák z vepře domácího se vsazeným vajcem, Landsknechtský trhanec nebo Kurfiřtský plátek s košťálem v sejru. Pro rytíře, kteří neradi maso, je v pergamenu lístku jídelního psán třeba Písařův sýr nebo Houby balené, v omastku smažené. I sladkomilné jazýčky si na své přijdou, třeba na Pamlsku španělské infantky nebo na Štrudeli jablkovém.Však ani žízně se u Alchymisty nikdo bát nemusí, vína chutná z vinic českých, moravských, francouzských, moldavských a maďarských, jakož i nápoje lihuprosté v množství víc než velkém nabízeny jsou a požitek z nedělního obědu jistě znásobí.
Nikoliv historický, ale zcela současný, moderní gastronomický styl pro změnu nabízí restaurace Vin de Café.Elegantní restaurace v centru města, v ulici dr. Stejskala, vyznává a hostům nabízí filozofii kulinářských zážitků pro gourmety. Jídelní lístek je svou pestrostí nepochybně zážitkem sám o sobě, a to jak pro znalce a vyznavače specialit, tak pro ty, kteří přijdou do Vin de Café poprvé. Pro nedělní oběd lze volit z nabídky těstovin a rizot – už jen svým názvem voní a láká Rizoto se smrži a steakem z „Foie gras“ a silným telecím jus, zjemněným máslem nebo Domácí těstoviny s kuřecím masem a omáčkou Arabiatta z rajčat, slaniny a papriček. Asociace chutí vyvolává i Biftek z mladého býka pečený ve slanině s drceným zeleným pepřem, grilované brambůrky nebo Prsíčko z kukuřičného kuřátka plněné sušenými rajčátky s bramborovými noky s rukolou a olivami. Zajímavá je i nabídka salátů,dezertů či sýrů, ale nejzajímavější je určitě aktuální akce , která jistě potěší ty, kteří přece jen dávají přednost nedělnímu obědu doma a přesto by rádi trávili dopoledne jinak než krájením, mícháním a smažením. Vin de Café nabízí oběd až do domu a to ne oběd ledajaký, ale přímo sváteční - vypečenou Martinskou husu s dvěma druhy knedlíků, šampaňským a červeným zelím, kterou podle objednávky připraví do termoboxu a nám doma už jen stačí oběd naservírovat.
A do třetice – inspiraci nejen pro oběd, ale i pro pozdní snídani a pro příjemný čas s rodinou a přáteli můžeme najít za budějckými humny – v Hluboké nad Vltavou. Restaurace Relaxačního a regeneračního centra Hluboká oživuje gastronomickou scénu zajímavou novinkou, nazvanou Nedělní brunch. Slovo „brunch“ vzniklo spojením anglického „breakfest“ ( snídaně) a „lunch“ (oběd) a vystihuje tak dopolední a polední čas, prožitý s dobrým jídlem. Nedělní brunch se v RRC Hluboká koná každou první neděli v měsíci a ten nejbližší, v neděli 6. listopadu, představuje zajímavé menu, které formou buffetu nabízí neomezené množství jídla za jednotnou cenu. Tím ovšem pro nás vyvstává těžké rozhodování, jestli zvolit Kuřecí medailonky, plněné camembertem a špenátem, Srnčí ragout nebo raději Vepřovou pečeni s vídeňským knedlíčkem? Těžká volba je i mezi Kachní paštikou, zdobenou vinným želé nebo Lehkým salátem z mořských plodů. V menu Nedělního brunche v RRC jsou i další speciality, naštěstí je možné ochutnávat do sytosti ze všech nabízených pokrmů včetně salátů, sýrů a dalších lahůdek. Čas Nedělního brunche je v RRC možné doplnit návštěvou Wellness a fitness centra, nebo procházkou na nedaleký zámek, do Alšovy jihočeské galerie nebo do ZOO Ohrada.
Na závěr malé doporučení – pokud vás naše inspirace opravdu inspirovala a za zajímavými gastronomickými zážitky se v neděli vydáte, je lépe si dopředu rezervovat stůl ( nebo stoly). Jen tak totiž máte jistotu, že nedělní oběd prožijete opravdu pohodově a příjemně, nikoliv zklamaným nahlížením do naplněné restaurace, ve které si na lahůdkách pochutnávají jiní...
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.