Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

TÉMA: Inspirace na nedělní oběd… Koury, husa nebo kachní paštika?

Podzimní víkendové dny jsou jako stvořené pro hledání nových společných rodinných zážitků a prožitků. Takovým zážitkem může být nedělní oběd, který neproběhne u rodinného stolu a nepředchází mu dopoledne v kuchyni. Inspiraci pro zážitek z poznávání nových gastronomických možností i zajímavého prostředí přináší naše následující tipy Kam v neděli na oběd.

Zajímavou exkurzi do doby a chutí středověku nabízí budějcká restaurace Alchymista. Vyhlášená restaurace v ulici U tří lvů má vkusný historizující styl, který najdete jak v interiéru, tak na jídelním lístku. U bytelných stolů můžete obdivovat alchymistickou pec, erby Rožmberků na klenbě stropu nebo nápadité názvy staročeských jídel. Při výběru si můžete připadat jako středověcí rytíři, kteří právě zasedli k hostině. Ráčíte hodovat na Rapíru arciknížete Matyáše, nebo snad raději Koury pretované na šalši? Pro mlsné rytíře rodu Budějckého jest nachystána i Bašta jeho Výsosti Rudolfa II, Flák z vepře domácího se vsazeným vajcem, Landsknechtský trhanec nebo Kurfiřtský plátek s košťálem v sejru. Pro rytíře, kteří neradi maso, je v pergamenu lístku jídelního psán třeba Písařův sýr nebo Houby balené, v omastku smažené. I sladkomilné jazýčky si na své přijdou, třeba na Pamlsku španělské infantky nebo na Štrudeli jablkovém.Však ani žízně se u Alchymisty nikdo bát nemusí, vína chutná z vinic českých, moravských, francouzských, moldavských a maďarských, jakož i nápoje lihuprosté v množství víc než velkém nabízeny jsou a požitek z nedělního obědu jistě znásobí.

Nikoliv historický, ale zcela současný, moderní gastronomický styl pro změnu nabízí restaurace Vin de Café.Elegantní restaurace v centru města, v ulici dr. Stejskala, vyznává a hostům nabízí filozofii kulinářských zážitků pro gourmety. Jídelní lístek je svou pestrostí nepochybně zážitkem sám o sobě, a to jak pro znalce a vyznavače specialit, tak pro ty, kteří přijdou do Vin de Café poprvé. Pro nedělní oběd lze volit z nabídky těstovin a rizot – už jen svým názvem voní a láká Rizoto se smrži a steakem z „Foie gras“ a silným telecím jus, zjemněným máslem nebo Domácí těstoviny s kuřecím masem a omáčkou Arabiatta z rajčat, slaniny a papriček. Asociace chutí vyvolává i Biftek z mladého býka pečený ve slanině s drceným zeleným pepřem, grilované brambůrky nebo Prsíčko z kukuřičného kuřátka plněné sušenými rajčátky s bramborovými noky s rukolou a olivami. Zajímavá je i nabídka salátů,dezertů či sýrů, ale nejzajímavější je určitě aktuální akce , která jistě potěší ty, kteří přece jen dávají přednost nedělnímu obědu doma a přesto by rádi trávili dopoledne jinak než krájením, mícháním a smažením. Vin de Café nabízí  oběd až do domu a to ne oběd ledajaký, ale přímo sváteční - vypečenou Martinskou husu s dvěma druhy knedlíků, šampaňským a červeným zelím, kterou podle objednávky připraví do termoboxu a nám doma už jen stačí oběd naservírovat.

A do třetice – inspiraci nejen pro oběd, ale i pro pozdní snídani a pro příjemný čas s rodinou a přáteli můžeme najít za budějckými humny – v Hluboké nad Vltavou. Restaurace Relaxačního a regeneračního centra Hluboká oživuje gastronomickou scénu zajímavou novinkou, nazvanou Nedělní brunch. Slovo „brunch“ vzniklo spojením anglického „breakfest“ ( snídaně) a „lunch“ (oběd) a vystihuje tak dopolední a polední čas, prožitý s dobrým jídlem. Nedělní brunch se v RRC Hluboká koná každou první neděli v měsíci a ten nejbližší, v neděli 6. listopadu, představuje zajímavé menu, které formou buffetu nabízí neomezené množství jídla za jednotnou cenu. Tím ovšem pro nás vyvstává těžké rozhodování, jestli zvolit Kuřecí medailonky, plněné camembertem a špenátem,  Srnčí ragout nebo raději Vepřovou pečeni s vídeňským knedlíčkem? Těžká volba je i mezi Kachní paštikou, zdobenou vinným želé nebo Lehkým salátem z mořských plodů. V menu Nedělního brunche v RRC jsou i další speciality, naštěstí je možné ochutnávat do sytosti ze všech nabízených pokrmů včetně salátů, sýrů a dalších lahůdek. Čas Nedělního brunche je v RRC možné doplnit návštěvou Wellness a fitness centra, nebo procházkou na nedaleký zámek, do Alšovy jihočeské galerie nebo do ZOO Ohrada.

Na závěr malé doporučení – pokud vás naše inspirace opravdu inspirovala a za zajímavými gastronomickými zážitky se v neděli vydáte, je lépe si dopředu rezervovat stůl ( nebo stoly). Jen tak totiž máte jistotu, že nedělní oběd prožijete opravdu pohodově a  příjemně, nikoliv zklamaným nahlížením do naplněné restaurace, ve které si na lahůdkách pochutnávají jiní...

Štítky restaurace, sýr, paštika, salát, stůl, rytíř, těstoviny, slanina, maso, rajče, Hluboká nad Vltavou, Rožmberkové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TÉMA: Inspirace na nedělní oběd… Koury, husa nebo kachní paštika?  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.