Počasí dnes7 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Startovní listina půlmaratonu se rychle plní. Běžci se do budějckých ulic vydají na začátku června

Necelé čtyři měsíce zbývají do startu šestého ročníku Mattoni 1/2Maratonu České Budějovice a startovní listina se rychle plní. Zbývá už jen něco málo přes třetinu volných míst. V Budějcích se poběží 3. června. Start z impozantního náměstí Přemysla Otakara II. si kromě půlmaratonců užijí i tři tisícovky účastníků dm rodinného běhu.

„Jsem přesvědčený, že všech tři a půl tisíce startovních čísel pro půlmaraton bude rozebraných dlouho před závodem,“ věří Ital Carlo Capalbo, prezident organizačního výboru RunCzech, který stojí za vznikem celého půlmaratonu.

Jeden z největších půlmaratonů v České republice je čtvrtým závodem RunCzech běžecké ligy a každoročně na něj přijíždějí běžci z celé země i ze zahraničí. „Loni utratilo 17 620 návštěvníků Mattoni 1/2Maratonu České Budějovice ve městě téměř 25 milionů korun. Jsme rádi, že náš závod může alespoň trochu pomoci místním podnikatelům a cestovnímu ruchu,“ dodává Capalbo s tím, že z jižních Čech pochází něco málo přes polovinu návštěvníků závodu. Z dalších krajů České republiky přijíždí 37 procent lidí a ze zahraničí 6,7 procent.

Tato čísla s povděkem kvituje rovněž Jiří Svoboda, primátor Českých Budějovic. I jemu je jasné, že pro České Budějovice je 1/2Maraton vždy velkou událostí, sportovním svátkem s nezapomenutelnou atmosférou, ale i dobrou reklamou.

„Vždy žasnu, a letos budu překvapen už pošesté, kolik lidí se dokáže vtěsnat na naše náměstí. Loni u nás bylo několik tisíc běžců. I z toho je patrné, že běhání oslovuje stále více lidí a stává se součástí životního stylu,“ říká primátor.

Každý, kdo se postaví na start je vítěz

„Přijedou profesionálové, kteří budou chtít zvítězit, a snad i nějaký ten rekord padne, aby se o Budějcích dalo vědět také v tomto směru. Ale já budu daleko více držet palce těm, kteří k nám přijedou zvítězit hlavně sami nad sebou. Každý, kdo se postaví na start je vítěz. Věřím, že se závodníkům bude na jihu Čech líbit a do cíle doběhnou úplně všichni,“ dodává Svoboda a podotýká, že organizátory možná potěší fakt, že své menší družstvo postaví i českobudějovický magistrát.

Velkého počtu běžců a jejich doprovodu přijíždějících na jih Čech si je vědomý také hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola. „Těší mě, že se v Českých Budějovicích koná jeden z regionálních závodů série běžecké ligy RunCzech. Všichni příznivci sportu díky němu mají jedinečnou možnost zvednout unavené oči od počítačů, tabletů či mobilů a protáhnout si ztuhlé končetiny. Běh má navíc tu výhodu, že se mu může věnovat každý, kdo má rád pohyb. Při pohledu do startovních polí předchozích ročníků lze pak radostně konstatovat, že si jej nejenom Jihočeši více než oblíbili,“ raduje se hejtman.

Jakub Smrž začal kvůli půlmaratonu předloni běhat

Nedílnou součástí závodů RunCzech běžecké ligy je v posledních letech běh pro dobrou věc. V loňském roce běhalo a pomáhalo celkem 5827 závodníků, kteří si startovní čísla zakoupili celkem přes 45 charitativních organizací. Jednou z nich je také českobudějovické Centrum Bazalka. To má na 1/2Maratonu České Budějovice vždy silné zastoupení v čele s motocyklovými závodníky a nadšenými běžci, Jakubem a Matějem Smržovými. Prvně jmenovaný před dvěma lety díky půlmaratonu začal běhat.

„Tehdy to prakticky bez přípravy nebyla žádná velká sláva, a to mě motivovalo k tomu, abych začal běhat víc. Na podzim 2015 jsem společně s bráchou začal trénovat pod vedením Dana Fekla a z běhu se stala důležitá část naší zimní přípravy. Kromě toho je to i můj velký koníček, takže běhám, kdy to jen jde,“ usmívá se Jakub Smrž.

Oba bratři na závodech běhají právě v pomyslném dresu Bazalky, když společně pomáhají díky projektu Běžímpro.cz. „Pomáháme takto Bazalce vybírat finance pro jejich klienty. Na letošní půlmaraton si lidé mohou zakoupit čísla přímo od nás a tím také přispět, ať už běží jako jednotlivci, nebo v rámci 2Run nebo štafety,“ upřesňuje Matěj Smrž.

Ten tak bude se svým bratrem jednou z „domácích“ osobností půlmaratonu. Chybět nebudou ale ani další i odjinud. Organizátoři z dalších známých českých osobností zmínili například moderátora, baviče a zpěváka Dalibora Gondíka, významného českého kardiochirurga Jana Pirka nebo frontmana kapely Skyline Jakuba Bínu alias MC Jacoba. Atraktivní bude ale také štafetové meziklubové závodění budějických hokejistů a fotbalistů. Organizátoři ovšem zatím neprozradili, kteří ze špičkových světových maratonců se na jihu Čech objeví.

Než se do ulic Budějc vydají půlmaratonci, poběží rodiny

Šestý ročník českobudějovického půlmaratonu se rozeběhne v sobotu 3. června v 19 hodin a v přímém přenosu ho bude premiérově vysílat Česká televize. Také letos se poběží se zlatou známkou kvality IAAF, která znamená, že se Mattoni 1/2Maraton České Budějovice řadí po bok takových měst, jako jsou Berlín, Londýn nebo New York.

Než se ale do ulic jihočeské metropole pustí půlmaratonci, šanci v 17 hodin dostanou nesoutěžní běžci – dm rodinný běh určený dětem a jejich rodičům. Ten nabízí tři tisíce startovních čísel a nenáročnou tříkilometrovou trať.

Cesta pro běžce povede stejně opět uličkami centra od náměstí Přemysla Otakara II. přes Pražskou třídu a kolem nádraží. „Omezení pro řidiče se nemění. Uzavírky trasy rodinného běhu začnou už v 16 hodin, to je pro ulice Na Sadech, Krajinské, U Zimního stadionu a Lidické. Ty se pak pro provoz otevřou až po půl jedenácté v noci. Kvůli půlmaratonu uzavírky začnou už v 17:30 hodin,“ upřesňuje informace technický manažer závodu Tomáš Coufal. Ten podotkl, že obyvatelé města dostanou do schránek letáky o uzavírkách, informovat o nich bude i místní rozhlas.

Poprvé řidičům v souvislosti s touto významnou akcí pomůže mobilní aplikace Waze, se kterou navázal půlmaraton spolupráci. „Navigace bude znát trasu závodu a aplikace bude řidiče navádět na objízdné trasy,“ vysvětluje koordinátor charitativních projektů RunCzech Pavel Kaidl.

Mattoni 1/2Maratonu České Budějovice

  • Poprvé se konal 9. června 2012
  • Délka trati: 21,0975 km
  • Časový limit: 3 hodiny
  • Kapacita půlmaratonu je 3500 běžců
  • Kategorie: jednotlivci (21,0975 km), štafety (3x5 km, 1x6,0975 km), 2Run (10 + 11,0975 km)
  • Ocenění IAAF: Zlatá známka
  • Doprovodné akce: DM rodinný běh (3km, kapacita 3000 běžců), Marathon Music Festival
  • Rekord závodu muži: Daniel Chebii /KEN/ 0:59:49,  je 20. nejrychlejším časem světa roku 2012
  • Rekord závodu ženy: Ashete Bekere /ETH/ 1:10:40 (2016)
  • Nejrychlejší Čech: Jan Kreisinger 1:08:52 (2014)
  • Nejrychlejší Češka: Ivana Sekyrová 1:17:57 (2012)

Autoři | Foto RunCzech

Štítky půlmaraton, České Budějovice, Mattoni, RunCzech, Přemysl Otakar II., Česko, Carlo Capalbo, IAAF, Jakub Smrž, Jiří Svoboda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Startovní listina půlmaratonu se rychle plní. Běžci se do budějckých ulic vydají na začátku června  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.