Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Jihočeši ve větší míře využívají celosezonní zapůjčení výbavy na lyžování

Lidé na jihu Čech ve větší míře využívají celosezonní zapůjčení výbavy na lyžování. Často je to pro ně výhodnější, než kdyby si věci kupovali. Vyplývá to z ankety ČTK. Lidé si často půjčují vybavení především pro děti.

„Lyže do délky 130 centimetrů i s výbavou u nás vyjdou na celou sezonu na 1900 korun. Zájemci si je mohou půjčit v říjnu a vrátit nám je až po sezoně," uvedl Petr Kos z českobudějovického Sportu BP. Pro dospělého lyžaře pak zapůjčení celosezonní výbavy vyjde o 300 korun více. „Při dnešních cenách je to pro řadu lidí výhodnější, než si kupovat vlastní věci. Navíc u dětí se často stává, že po jedné sezoně z výbavy vyrostou. Proto je jednodušší jim vše půjčit," dodal Kos.

Roli v tomto trendu hraje i počasí. V posledních letech se pravidelně stává, že každou zimu nastane i na horách období oblevy. Znamená to, že zájemci o lyžování nemohou vyrazit na lyže vždy, kdy by chtěli. „U nás je možné si vybavení na začátku sezony vyzvednout, nechat je u nás uskladněné a využít jej pouze ve chvíli, kdy lidé na hory přijedou. Odpadne tím balení lyží před každou cestou, navíc pro některé lidi v městských bytech nemusí být jednoduché najít prostor, kam by výbavu na lyžování uložili," uvedl Jiří Gruntorád ze Skiareálu Lipno.

Lipno nad Vltavou je jedno z nejnavštěvovanějších zimních středisek v Jihočeském kraji. „Poptávky na celosezonní půjčování se zvyšují každý rok, to je trend. Zákazníci také rádi odkupují bazarové, levné zboží," uvedla Veronika Hrabalová z Lipnocentra. Poptávka po půjčování je však podle ní nižší než v minulých letech. Navíc klesá také počet českých zákazníků. „Od roku 2019 se jedná stále o sestupnou tendenci. Na čísla před covidem se asi nikdy nevrátíme. Čechů je méně, asi si půjčují lyže od kamarádů a šetří, co to jde. Narůstá ale počet cizinců," uvedla.

V posledních letech přetrvává, že větší poptávka je po lyžích na sjezd. Běžky půjčovny nabízejí v menší míře, což souvisí i s tím, že je často lidé vraceli poškozené. Nestabilní zimní počasí navíc situaci běžkařů komplikuje ještě více než sjezdařům. Sjezdovky často jejich provozovatelé mohou pokrýt umělým sněhem. Běžkaři jsou odkázáni jen na přírodní sníh.

Půjčujete si výbavu na lyžování?

Celkem hlasovalo58 čtenářů

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky rekreace, hory, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeši ve větší míře využívají celosezonní zapůjčení výbavy na lyžování  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.