Počasí dnes31 °C, zítra25 °C
Sobota 27. července 2024  |  Svátek má Věroslav
Bez reklam

Jihočeské volejbalistky zůstávají v první lize, fanoušci s rozhodnutím klubu nesouhlasí

Vedení VK České Budějovice rozhodlo, že po vítězství A-týmu žen v baráži o extraligu nevyužije pro sezonu 2024/2025 práva na účast družstva v nejvyšší soutěži žen. VK Madeta tak bude nadále působit v 1. lize, tedy druhé nejvyšší soutěži. Fanoušci nemají pro rozhodnutí klubu pochopení.

„Volejbalový klub České Budějovice nešel do sezony 2023/2024 s ambicí a cílem postupu do extraligy. Ženám se v 1. lize dařilo nad očekávání a po fantastické sezoně porazily v baráži o extraligu TJ Sokol Šternberk. Vedení VK tímto děkuje všem hráčkám a celému realizačnímu týmu za vzornou reprezentaci klubu,“ stojí v oficiálním vyjádření klubu.

Naštvaní fanoušci nesouhlasí

Toto rozhodnutí klubu však velice popudilo řadu volejbalových fanoušků. „Je to několik let zpět, kdy to holky vyhrály několikrát po sobě a nikdy nebyly do extraligy vpuštěny. Historie se opakuje. Kolikrát musí vyhrát baráž, aby dokázaly, že na to mají? Je mi líto celého týmu, vždyť jim berete motivaci," vyjádřila na Facebooku jedna z fanynek.

"Podle očekávání, bohužel už potřetí. Snad dostanou holky nabídky z extraligových klubů a odejdou, když v Českých Budějovicích nemá ženský volejbal žádnou perspektivu,“ čílil se další příznivec týmu.

Mezi důvody, které klub přivedly k rozhodnutí nadále setrvat v 1. lize, uvádí jeho vedení nutnost splnit konkrétní sportovní, ekonomické, organizačně-technické či marketingové podmínky stanovené licenčním řádem Českého volejbalového svazu.

„Klub musí mimo jiné zaručit a doložit nemalé finanční prostředky pro účast v soutěži, zajistit nejméně osm profesionálních hráčských smluv nebo profesionální trenérskou smlouvu. Dále se účastník musí zavázat k plnění specifických marketingových a mediálních povinností a zajistit musí rovněž sportovní halu odpovídající kategorie,“ píše vedení klubu v tiskové zprávě.

Nejvyší soutěž je střednědobý projekt

Doplňuje také, že splnění těchto podmínek by pro klub znamenalo neplánovanou zátěž, na kterou není momentálně připraven tak, aby neohrozil efektivní fungování stávajících složek klubu. Na důstojnou roli v ženské nejvyšší soutěži není pak podle vedení výkonnostně připravený ani stávající kádr, který by musel doznat výrazných změn.

Dle přesvědčení vedení klubu je na účast v nejvyšší profesionální soutěži nutno nahlížet jako na přinejmenším střednědobý projekt s důrazem na jeho udržitelnost, a to jak po stránce sportovní a ekonomické, tak po stránce personálního a organizačně-technického zajištění.

V návaznosti na letošní úspěch VK Madeta a na výše uvedenou argumentaci se vedení klubu rozhodlo aktivně konat a v horizontu několika let připravit projekt, který zajistí ve spolupráci s dalšími partnery účast ženského A-týmu v extralize žen na takové úrovni, aby úspěšně reprezentoval jak Volejbalový klub České Budějovice, tak i město, Jihočeský kraj a všechny další zainteresované subjekty.

„Začneme připravovat projekt... To je fakt směšné. Tak na co se Madeta vůbec před lety tvořila, sama o sobě byla přece projekt. To jste mohli před lety nechat mládežnickou extraligu v Krumlově a ligu Slavii,“ komentovala vyjádření klubu další fanynka.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto VK Jihostroj

Štítky VK Madeta, volejbal, první liga, extraliga, baráž, postup, fanoušci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeské volejbalistky zůstávají v první lize, fanoušci s rozhodnutím klubu nesouhlasí  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.