Počasí dnes15 °C, zítra15 °C
Sobota 19. října 2024  |  Svátek má Michaela
Bez reklam

Velké lyžařské areály na Šumavě před novou sezonou nakupovaly sněžná děla

Lyžařské areály na jihu Čech kontrolují lanové dráhy, vleky a další vybavení. Připravují sněžná děla a rozmisťují je na sjezdovky. Větší skiareály investovaly hlavně do zasněžovacího systému, aby byly co nejméně závislé na výkyvech počasí. Hochficht pořídil 18 sněžných děl, využívá k rozmístění sněhu na svahy i GPS v rolbách. Loňská zima podle skiareálů byla po dlouhých letech z pohledu sněhových srážek a počasí velmi špatná, což se samozřejmě projevilo na nižší návštěvnosti.

„Největší položkou byla investice do zlepšení a zkapacitnění zasněžovacího systému pro výrazně lepší podmínky na lyžování. Investice probíhala v řádech měsíců a stála v řádech statisíců korun,“ řekl mluvčí Skiareálu Lipno Jiří Gruntorád.

V loňské zimní sezoně navštívilo lipenský skiareál přibližně 55 000 lyžařů, to je zhruba o 20 procent méně než v předchozí. „Loňská zimní sezona byla kvůli velmi mírné zimě kratší. V měsících, kdy byly sněhové podmínky výborné, byla návštěvnost stejná, někdy vyšší než v předloňské sezoně. Za propad nemůže nezájem návštěvníků, ale přírodní podmínky, které nelze změnit,“ dodal Gruntorád.

Lyžařský areál Hochficht, který je na rakouské straně Šumavy, reagoval na slabé sněhové přeháňky v loňské zimní sezoně investováním okolo 30 milionů korun do systému umělého zasněžování. Pořídil dalších 18 sněžných děl, celkem jich má 160. „To znamená, že v případě mrazů stihneme zasněžit všechny sjezdovky ještě rychleji a kvalitněji než doposud. Počet mrazivých dní a nocí statisticky rok od roku klesá, proto je celkový výkon zasněžovacího systému klíčový,“ řekl za středisko Martin Řezáč.

Dále provozovatelé využívají GPS programy v rolbách, aby umělý sníh lépe rozprostřeli po sjezdovkách. „Ty doslova skenují reliéf svahu a měří v každé jeho části výšku sněhové vrstvy. To nám v konečném důsledku uspoří prostředky a energie na výrobu sněhu, protože zamezíme plýtvání sněhem, k čemuž i přes velmi kvalitní práci rolbařů v minulosti docházelo,“ dodal Řezáč.

Hochficht v loňské zimní sezóně navštívilo na 200 000 lyžařů, to je zhruba o třetinu méně než v předcházející sezóně.

„Loni se lyžovalo pouhých 92 dnů. To se projevilo na návštěvnosti přes 50 000, která byla přibližně o 40 procent nižší než sezona 2022 a 2023,“ řekl ředitel skiareálu Zadov Luděk Sáska. Před minulou sezonou koupili nádrž na zasněžování za 85 milionů korun. Letos investovali pět milionů korun do sněžných děl a čerpadel.

V lyžařském areálu Kvilda do nových technologií letos neinvestovali. „Návštěvnost v minulém roce byla i přesto, že jsme jako jediní na Šumavě dokázali lyžovat nepřetržitě celou zimu až do 15. března a měli svah v opravdu dobrém stavu, nižší přibližně o 40 procent, přijelo okolo 18.000 lidí. Je to dáno tím, že za počasím, které bylo, lyžaři na hory prostě nejedou,“ řekl provozní skiareálu Kvilda Richard Jirouš.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com / ilustrační foto

Štítky ČR, rekreace, hory, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Velké lyžařské areály na Šumavě před novou sezonou nakupovaly sněžná děla  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.