Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Lékaři Ladislav Bernát a Roman Čapek jsou fotbalovými mistry světa

A pak, že Češi neumí hrát fotbal! Zatímco EURO ve Francii těm profesionálním krutě nevyšlo, to čeští lékaři potvrdili příslušnost ke světové elitě, když ve Španělsku obhájili titul na Mistrovství světa lékařských týmů (World Medical Football Championship). Jako první v historii. A byli u toho i dva Jihočeši – stomatolog Ladislav Bernát a chirurg Roman Čapek.

Český tým se do vítězného finále probojoval v konkurenci 22 států. Ze skupiny postupoval ze druhého místa (Mexiko – 7:0, Brazílie – 2:0, Irsko – 0:2). Ve čtvrtfinále si pak poradil s Ukrajinou 2:0 a v semifinále jasně s Austrálií 4:0. Závěrečný finálový duel se Švédskem ale přinesl obrovské drama, které po remíze 1:1 rozhodly až pokutové kopy – 4:1. Zatímco Češi byli stoprocentní, Švédové neproměnili dvě ze tří penalt.

„Bylo to finále se vším všudy. Krásný fotbal, nasazení, vypracované a zahozené šance a také zklamání, že nám sudí neuznali dva góly. Podle nás regulérní. I přesto jsme při penaltovém rozstřelu měli chladnější hlavy než Švédové, protože jsme v brance měli Honzu Vojáčka, brankáře s ligovými zkušenostmi ze Sigmy Olomouc. Vyhráli jsme zaslouženě. Měli jsme dobře připravený a soudržný tým,“ vzpomíná Bernát, který sice s fotbalem prošel českobudějovickým Dynamem a později divizními celky Kaplice a Jankova, ale škola a medicína, konkrétně stomatologie, měly přednost. Dnes je specialistou ortodoncie, tedy specializovaného oboru zubního lékařství zabývající se diagnostikou, léčbou a prevencí odchylek zubů, zubních oblouků a čelistí. Stručně řečeno, často s pomocí rovnátek napravuje křivé zuby. Na fotbal už tolik času nemá. „Když se ale dozvěděl, že bude v nominaci reprezentace, dobré dva měsíce trénoval individuálně v Roudném. Připravený byl velmi dobře,“ prozrazuje jeho otec, známý fotbalový trenér a metodik Ladislav Bernát starší.

Stejně jako mladší kolega chirurg Roman Čapek z Lokomotivy České Budějovice, kde kope krajskou A třídu. „I o něm ale platí, že to je divizní hráč. Ale čas a pracovní vytížení mu nedovoluje pomýšlet na vyšší fotbalové soutěže. To už je úděl lékařů,“ dodal Bernát senior.

Zatímco loňský šampionát se konal v USA, ten letošní, v pořadí už dvaadvacátý, se vrátil zpět do Evropy. Hrálo se v první polovině července v jednom z tréninkových center slavného klubu FC Barcelona. Součástí mistrovství bylo již tradičně odborné lékařské sympozium ve sportovní medicíně.

„Byl to skvělý zážitek. Měli jsme výborné mužstvo a zkušeného trenéra Vladimíra Richtera. Bylo vidět, že někteří hráči, včetně trenéra, kopali nebo kopou vyšší soutěže. A potěšilo, že jsme se s Romanem rychle začlenili do týmu, jehož osa funguje už delší dobu,“ řekl Bernát. Oba se do české lékařské reprezentace dostali poprvé díky doporučení kamarádů ze studií. Jinak se tým tvoří delší dobu na základě výběrů a kempů.  

Vedle Jihočechů – záložníka Ladislava Bernáta a obránce Romana Čapka – se o titul zasloužili tito lékaři: brankáři Jan Vojáček a Radovan Žižka, obránci Jakub Šedivý, Josef Bolen, Daniel Malý, Luboš Nachtnebl, Miloš Barna, Josef Bartoš, Lukáš Trejtnar a Vladimír Teplan, záložníci Ladislav Šindelář, Jan Lukeš, Ondřej Kočí, Vasil Molnar, Jiří Kysučan, Martin Kolář, Milan Čermák, Lukáš Tittelbach a útočníci Pavel Mencl, Robert Jůzek, Tomáš Engel, Jan Bialek a Adam Nedvěd. Trenérem týmu byl Vladimír Richter a manažerem reprezentace Martin Engel.

Příští rok se bude World Medical Football Championship konat v Rakousku a v roce 2018 v Praze. Oba Jihočeši by byli samozřejmě opět rádi u toho. 

Autoři

Štítky fotbal, SK Dynamo České Budějovice, lékař, Mistrovství světa ve fotbale, Francie, Španělsko, trenér, Vladimír Richter, Mexiko, Brazílie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lékaři Ladislav Bernát a Roman Čapek jsou fotbalovými mistry světa  |  Fotbal  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.